Två tredjedelar av de vuxna i det minst vaccinerade området i Gårdsten kommer att stängas ute från stora evenemang från och med 1 december.
Två tredjedelar av de vuxna i det minst vaccinerade området i Gårdsten kommer att stängas ute från stora evenemang från och med 1 december. Bild: Anders Ylander

Boende i Gårdsten minst vaccinerade i Västra Götaland

Några av kvarteren i Gårdsten har lägst vaccinationstäckning i Västra Götaland. Två tredjedelar av alla vuxna i området är nu utestängda från stora evenemang då de inte är dubbelvaccinerade. GP har pratat med några Gårdstensbor som har vaccinerat sig och som tycker att fler bör ta sprutan.
– Alla som jobbar, på ett företag eller att man har en sysselsättning, ska vaccinera sig, säger Rizwan Suleem, boende i Gårdsten.

ANNONS
|

GP har under hösten uppmärksammat personer som varit osäkra på hur man gör för att vaccinera sig, och varför man ska göra det. En faktor som påverkar vaccinationstäckningen, enligt Folkhälsomyndigheten, är ens födelseland, där svenskfödda är vaccinerade i högst utsträckning.

Omkring 256 000 invånare i Västra Götaland stängs från och med onsdagen, den 1 december, ute från många evenemang. När vaccinationsbeviset införs är nämligen en stor grupp fortfarande ovaccinerad.

LÄS MER:Hundratusentals stängs ute från evenemangen

LÄS MER:Vaccinationsbevis införs vid evenemang inomhus

Regionen menar att alla har haft chansen att slippa restriktionerna och att informationen om hur och när man ska vaccinera sig har varit tydlig och tillgänglig – något som en del inte tycker stämmer.

ANNONS

Gårdsten är den stadsdel i Västra Götaland som har sämst vaccinationstäckning. GP har träffat några boende i området som är vaccinerade och som tycker att informationen har varit tillräcklig.

Gull-Britt Larsson, pensionär, boende i Gårdsten.
Gull-Britt Larsson, pensionär, boende i Gårdsten. Bild: Anders Ylander

Gull-Britt Larsson är till vardags pensionär och bosatt i Gårdsten. Hon är vaccinerad med tre doser, och tycker att informationen har varit tydlig. Men så har hon också svenska som modersmål.

– Jag tycker att det har varit tydligt. De har ringt mig när det varit dags och det har varit väldigt fin service. Men det är svårt att säga, jag kan ju språket. Jag vet inte hur det tagits emot i övrigt, men många är ju väldigt emot det, säger hon.

Emot det hur?

– Det sprids en massa konstig information. Att det skulle vara staten som lurar dem att vaccinera sig, att de inte kan få fler barn om de vaccinerar sig.

Är det information som sprids här i Gårdsten?

– Ja, eller det är information som sprids överallt.

Gull-Britt Larsson är positiv till att det införs vaccinationspass och tycker att det är ett bra första steg för att återgå till ett normalare samhälle.

– Jag ser inte något fel i det. Jag har själv skaffat mig det, för jag ska på evenemang på Operan. Hur det än är, så har vi ju en pandemi i samhället. Nu vet vi inte om det här kommer hjälpa mot den nya varianten, men det är en bra början. Vi måste försöka besegra det.

ANNONS

”Alla som har sysselsättning ska vaccinera sig”

Även Soumaya Al Hachem bor i Gårdsten, och är vaccinerad med två doser.

– Ja, jag är vaccinerad. Två doser, säger hon.

Soumaya Al Hachem, boende i Gårdsten.
Soumaya Al Hachem, boende i Gårdsten. Bild: Anders Ylander

LÄS MER:Coronafallen ökar med 63 procent i Västra Götaland

Tycker du att informationen har varit tillräcklig om hur och när man ska vaccinera sig?

– Ja, jag tycker informationen har varit bra.

Rizwan Suleem bor i Gårdsten och arbetar på SKF-fabriken och tycker också att informationen kring vaccineringen varit tillräcklig.

Rizwan Suleem, arbetar på SKF, boende i Gårdsten.
Rizwan Suleem, arbetar på SKF, boende i Gårdsten. Bild: Anders Ylander

– Jag tycker att vi har fått tillräckligt bra information. Jag jobbar på SKF-fabriken, där har man fått information om hur man ska vaccinera sig.

Varför tror du att så få i Gårdsten har vaccinerat sig?

– Jag vet inte faktiskt. Jag tycker att alla som jobbar, på ett företag eller att man har en sysselsättning, ska vaccinera sig.

Rizwan Suleem tycker att det är bra att man infört krav på att uppvisa vaccinering vid resor, dels för att man kan åka utomlands men också för att folk ska förstå att man måste vaccinera sig.

Han tycker däremot att det var ett förhastat beslut att återinföra stora evenemang och konserter.

– Jag tycker inte regeringen skulle ha öppnat för konserter redan. Det blir för mycket folk, och folk som inte håller avstånd.

ANNONS

LÄS MER:Omikron bekräftat i Skåne – första fallet i Sverige av nya varianten

ANNONS