Läkaren bakom Husdr.se dömdes till ett års fängelse för falska intyg. Han begäran om att få läkarlegitimationen indragen har nu beviljats.
Läkaren bakom Husdr.se dömdes till ett års fängelse för falska intyg. Han begäran om att få läkarlegitimationen indragen har nu beviljats. Bild: Jonas Lindstedt

Beslutet: Läkare bakom Husdr.se är inte längre läkare

Läkaren som dömts för att ha utfärdat falska covidintyg på kliniken Husdr.se i Göteborg är inte längre läkare. Det har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd beslutat efter mannens egen begäran.

ANNONS
|

I början av året kunde GP avslöja hur personer som coronatestat sig på kliniken Husdr.se för att kunna resa utomlands omedvetet använde falska intyg att de var fria från viruset.

Kliniken hävdade att deras prover analyserades av Unilabs – uppgifter som inte stämde enligt laboratoriet.

LÄS MER:Läkaren bakom Husdr.se döms till fängelse – utfärdade falska coronaintyg

En polisutredning inleddes och följden blev att den ansvarige läkaren på Husdr.se i början av sommaren åtalades misstänkt för bedrägeri, grovt osant intygande och urkundsförfalskning.

Läkaren fälldes mot sitt nekande av Göteborgs tingsrätt, för sju fall av bedrägeri och grovt osant intygande och två fall av urkundsförfalskning. Påföljden blev ett års fängelse. Tingsrätten betonade i domen att man såg allvarligt på brotten. Mannen och hans försvarare hävdade att de skulle överklaga.

ANNONS

LÄS MER:Husdr-läkare ansöker om indragen läkarlegitimation

I samma veva ansökte läkaren hos Hälso- och sjukvårdsens ansvarsnämnd (HSAN) om att få sin läkarlegitimation återkallad, något som innebar att han skulle kunna fortsätta att arbeta inom vården, dock inte som läkare.

Nämnden har nu beviljat mannens begäran, uppger nyhetsbyrån Siren. Beslutet välkomnas av Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som granskat läkarens yrkesutövning.

I beslutet skriver Ivo att man ”ställer sig positiv till att mannens legitimation som läkare återkallas i enlighet med hans önskemål."

LÄS MER:De drabbades av Husdr.se-bluffen: ”Det han gjort är bedrövligt”

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS