Det livlösa barnet intensivvårdades i två dygn innan behandlingen bedömdes vara chanslös och avslutades.
Det livlösa barnet intensivvårdades i två dygn innan behandlingen bedömdes vara chanslös och avslutades. Bild: Måns Langhjelm

Barn dog efter utdragen förlossning

Efter en igångsatt förlossning på Sahlgrenska föddes ett livlöst barn, som dog efter några dagars intensivvård. Sjukhuset underskattade riskerna för syrebrist hos barnet vid överstimulering av värkar. Det konstateras i en lex Maria-anmälan.

ANNONS
|

En fullt frisk förstföderska sattes igång i förlossningsarbete på Sahlgrenska när graviditeten hade gått in i vecka 41. Till en början gick förlossningen framåt, men avstannade senare och komplicerades av feber och överstimulering av värkar.

Enligt den lex Maria-anmälan som gjordes identifierade vårdpersonalen risker, men förbisåg helhetsbilden. Efter en utdragen förlossning föddes barnet som då var livlöst. Strax före födseln hade tekniska problem med fosterövervakningen uppstått och utrustningen byttes ut. Under tiden övervakades barnet manuellt.

Det livlösa barnet intensivvårdades i två dygn innan behandlingen bedömdes vara chanslös och avslutades.

Utredningen har hittat brister i hur sjukhuset följde riktlinjerna för värkstimulering, samt bristande förståelse kring risken för syrebrist hos fostret. De åtgärder som sjukhuset föreslår är utbildning för personalen och övningar i simuleringsmiljö.

ANNONS

Rättad: En tidigare version innehöll felaktigheter om vilken instans som gjort lex Maria-anmälan.

LÄS MER:Sahlgrenska har Sveriges billigaste förlossningar

LÄS MER:Östra sjukhuset har flest anmälningar i förlossningsvården

LÄS MER:Ny mottagning för gravida och nyförlösta i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS