Arne bodde på hotell i sju månader – nu har han hittat hem

Bäddad säng, frukostbuffé och boende i centrala Göteborg. Som nyskild och på jakt efter bostad blev hotellrum till pandemipris den perfekta lösningen för Arne Petersson. Nu har han i stället checkat in i sin egen lägenhet.
– Sju månaders frukost blir för mycket.

ANNONS
|

När Arne Petersson skilde sig och inte längre kunde bo kvar i sommarhuset i Kungälv checkade han in på ett av Göteborgs lyxigare hotell. Där, mindre än hundra meter från Poseidon, blev han kvar i sju månader. En chans som dök upp när hotellen tvingades rea ut rum under pandemin.

När GP träffar honom har han checkat ut från Elite Park Avenue sedan ett antal månader. 74-årige Arne Petersson ler och klappar sig på magen.

– Om man bortser från att den lägger sig här, så saknar jag frukosten. Sju månaders frukost blir för mycket.

Han insåg att det inte skulle bli någon hyresrätt ledig till honom, trots åtta års kötid på Boplats. Han tvingades därför till sist sälja sommarhuset för att kunna köpa en bostadsrätt på Norra Älvstranden.

ANNONS

– Det var bråttom och den här lägenheten var ledig, säger Arne Petersson.

LÄS MER:Arne har bott på hotell i ett halvår: ”Som en familj”

”Åldern tar ut sin rätt”

Den ovanligt långa hotellvistelsen har puttat ut honom i rampljuset. Efter att ha pratat med GP och Göteborgdirekt, som var först ut, och P4 Göteborg, har han även hamnat på Svenska Dagbladets förstasida.

Hans närmaste, det vill säga hans tre barn, var glada över att han valde hotellet framför vintern i det ensamma huset i skogen, berättar han. Särskilt efter att han vid ett tillfälle blev plötsligt sjuk. På hotellet var han väldigt nära Carlanderska sjukhuset där han fick vård.

– Åldern tar ut sin rätt. Huset var ganska nära Marstrandsvägen. Tittar man ut genom fönstret på hösten och våren då jag bodde där så är det helt kolsvart. Man vänjer sig vid det, men nej, inte en vinter ute i skogen, säger Arne Petersson.

Nu mår han bra och visar runt i 13-våningshuset där han nu har sin lägenhet på en av våningarna längst ner. Precis som ett hotell har byggnaden ett gym, reception och flera gemensamma utrymmen – som en takterrass med utsikt över den nymålade Eriksbergskranen och upplysta Älvsborgsbron. Det är ett hus för 55-plussare som känns betydligt tryggare än sommarhuset för Arne Petersson.

ANNONS

Saknar sommarhuset

Även om hotellvistelsen gjorde ett rejält hack i hans sparkapital, de sju månaderna kostade honom över 100 000 kronor, tyckte han att det var rätt beslut. Han ville försöka behålla sommarstugan, som han haft med sin första fru i många år och trivdes i.

Arne Petersson sätter sig i sin svarta favoritfåtölj som nu har fått ta plats i vardagsrummet, på väggen mittemot sitter en tavla på det tidigare sommarhuset.

Han är kritisk till att det är så svårt för ensamstående pensionärer att få en hyresrätt.

– Pensionär och ensamstående, det går ju inte. De stora bolagen har väldigt höga krav på inkomst och ibland godtar de inte ens pension som lön, säger han.

Han poängterar att han trivdes väldigt bra på Elite Park Avenue med den vänliga personalen, hotellchefen som kom och småpratade vid frukosten, en nybäddad säng varje vecka och stadskärnan direkt utanför dörren.

Dessutom gick det då och då att spana in en kändis eller två i foajén, som Sven Wollter eller olika politiker. Han har hälsat på hotellet några gånger efter han checkade ut. Det var dock en sak Arne Petersson saknade mest under maratonvistelsen på Elite:

– Jag saknade matlagningen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS