Arne har bott på hotell i ett halvår: ”Som en familj”

Sedan ett halvår bor pensionären Arne Petersson på ett fyrstjärnigt hotell i centrala Göteborg. I början av coronakrisen var han en av dem som nappade på hotellets, lite desperata, försök att få fler betalande gäster.
– Det kostar lite grann, men man måste ju leva också, säger han.

ANNONS
|

Under det gångna året har flera hotellkedjor, i försök att ersätta en del av de inkomstbortfallet som kommit med coronakrisen, erbjudit långtidsboende till förmånliga priser.

En av dem som nappade på erbjudandet var Arne Petersson, 73 år. Efter att ha genomgått en skilsmässa i början av 2020 bodde han först i sitt sommarhus utanför Kungälv, men efter sommaren var det inte lika trevligt där ute. Så i augusti flyttade han i stället in på fyrstjärniga Elite Park Avenue på Avenyn – och där har han bott sedan dess.

– Jag är ju en storstadsmänniska i grund och botten, säger Arne Petersson som tidigare har intervjuats av Göteborg Direkt.

ANNONS

”Man måste ju leva också”

Så vad gör man om dagarna? Ganska mycket, berättar Arne Petersson.

– Förutom att det är mitt i stan så har de ett gym och en relaxavdelning, säger han och berättar att han även tillbringar en hel del tid vid frukostbuffén om mornarna.

– Jag brukar ta med mig några mackor upp till rummet också.

– Förutom att det är mitt i stan, så har de ett gym och en relaxavdelning, säger Arne Petersson.
– Förutom att det är mitt i stan, så har de ett gym och en relaxavdelning, säger Arne Petersson. Bild: Privat

Arne Petersson bor några våningar upp. Balkongen vetter mot centrum, det städas en gång i veckan och frukosten betalar han månadsvis. Han lägger även en tusenlapp extra i månaden för att bo i ett så kallat uppgraderat standardrum. De fasta utgifterna, middagar och annat exkluderat, landar på strax under 15 000 kronor i månaden.

– Det kostar lite grann, men man måste ju leva också, säger Arne Petersson.

LÄS MER:Hotellens coronadrag: Charter mitt i Göteborg

Tar en paus från hotellet då och då

När han, trots storstadsvanan, blir tillfälligt less på hotellvistelsen brukar han och hans särbo åka ut till sommarhuset. Där får han laga sin egen mat, något han saknar under hotellvistelsen.

– Men jag har ett litet kylskåp på hotellrummet där jag har fil och grejer.

Arne Petersson på sin balkong.
Arne Petersson på sin balkong. Bild: Anders Ylander

Som planen ser ut nu kommer han bo kvar tills våren är över. På frågan om längre hotellvistelser är något som han rekommenderar svarar han att det är fint, men kanske inte för alla.

ANNONS

– Det är inte ett normalt boende. Men vi blir lite som en familj här! Personalen, till och med chefen, kallar mig vid förstanamn, säger han och skrattar till.

LÄS MER:Pandemin tvingar hotellplaner att skrotas

LÄS MER:Hotellchefen om hösten: ”Ser verkligen inte bra ut”

Par som testar samboskapet

Elite Hotels regionchef Camilla Nyman berättar att långtidsgästerna är en blandad skara: allt från från internationella besökare som är i Göteborg för jobb till unga par som testar på samboskapet innan de flyttar ihop på riktigt. Men hotellet används även, som i Arne Peterssons fall, som en tillfällig lösning för skilsmässopar.

Camilla Nyman är regionchef på Elite Hotel.
Camilla Nyman är regionchef på Elite Hotel. Bild: Olof Ohlsson

Det bor fortfarande kvar en del långtidsgäster, men konceptet var som populärast i början av sommaren.

– Då hade vi runt 50 långtidsgäster på Park, säger Camilla Nyman och förklarar att erbjudandet kommer vara kvar ett tag till, i alla fall under våren.

– Sedan får vi utvärdera hur det ser ut på marknaden. Den prisnivån som gäster erbjuds nu kanske inte är hållbart i längden.

ANNONS