På torsdagskvällen anlände den amerikanska missilkryssaren USS Normandy till Göteborg.
På torsdagskvällen anlände den amerikanska missilkryssaren USS Normandy till Göteborg. Bild: Jonas Lindstedt

Amerikanskt militärfartyg har lagt till i Göteborg

På torsdagskvällen anlände den amerikanska missilkryssaren USS Normandy till Göteborg. Det fyra dagar långa hamnbesöket syftar till att stärka partnerskapet mellan USA och Sverige i arbetet för ”ett stabilare, tryggare och mer välmående Europa”.

ANNONS
|

I tisdags skapade ”världens största hangarfartyg” USS Gerald R. Ford stor uppmärksamhet när det 333 långa skeppet anlöpte Oslo hamn.

Betydelsen av besöket kommenterades av den norske universitetslektor vid Norska Sjökrigsskolan Ståle Ulriksen.

– Det är ett tecken på solidariteten i Nato och ett sätt att avskräcka Ryssland. Sett ur rysk synvinkel är det här nog ganska hotfullt, sa Ulriksen till Aftenposten.

Förutom avancerad teknik och runt 70 stridsflygplan befann sig vid besöket en besättning på 4 500 personer ombord på fartyget.

Amerikansk kryssare förtöjd i Älvsborgshamnen

På torsdagen får även Göteborg amerikanskt flottbesök. Under fyra dagar kommer USS Normandy (CG 60) ligga förtöjd vid kaj 702 i Älvsborgshamnen.

ANNONS

Fartyget beskrivs som en modern amerikansk missilkryssare, togs i drift 1987 och har en längd på 173 meter.

Kryssaren är byggd i Bath i delstaten Maine i nordöstra USA och har förmåga att bekämpa både luft- och ytmål samt ubåtar.

Tidigare har USS Normandy deltagit aktivt i Gulfkriget 1990-1991 och opererat i Adriatiska havet till stöd för aktionerna mot Serbien och Montenegro några år senare. 1994 deltog kryssaren vid 50-årsfirandet av de allierades landstigning i Normandie och 2010 bidrog fartyget i räddningsarbetet efter jordbävningen på Haiti.

Ingår i samma flotta som världens största hangarfartyg

USS Normandy ingår i samma flotta, Gerald R. Ford Carrier Strike Group, som det fartyg, USS Gerald R. Ford, som tidigare i veckan besökte Oslo.

I en pressinbjudan skriver den amerikanska ambassaden att besöket ger en möjlighet att ”förstärka det starka partnerskapet mellan USA och Sverige där de två nationerna arbetar tillsammans för ett stabilare, tryggare och mer välmående Europa”.

USS Normandy ligger förtöjd i Älvsborgshamnen fram till och med måndag lunch.

LÄS MER:Världens största hangarfartyg på besök i Oslo

LÄS MER:Mette Frederiksen till Vita huset

LÄS MER:Svenska toppdiplomater om faktorerna bakom Irakkriget

ANNONS