Axel Josefson (M) blir kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, kommunfullmäktige.
Axel Josefson (M) blir kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, kommunfullmäktige. Bild: Robin Aron

Alliansen tar över makten i Göteborg

Göteborg får ett nytt styre. På torsdagens kommunfullmäktige stod det klart att Alliansen tar över makten i staden.
– Det känns fantastiskt kul att få till ett maktskifte efter 24 år, säger Axel Josefson (M), som blir ny kommunstyrelseordförande.

ANNONS
|

På torsdagen beslutade kommunfullmäktige att utse Axel Josefson (M) som kommunstyrelsens ordförande.

Det innebär ett historiskt maktövertagande. Man får nämligen ta sig tillbaka till 1994 för att hitta en moderat kommunstyrelseordförande och ett borgerligt styre.

Då arbetade Axel Josefsons mor som kommunalrådssekreterare åt kommunstyrelseordföranden Johnny Magnusson (M). Nu efter 24 år av socialdemokratiskt styre kommer Axel Josefson själv att hålla i ordförandeklubban.

– Det känns fantastiskt kul att få till detta maktskifte efter 24 år och få en alliansbudget i Göteborg. Det här är verkligen något som staden behöver, säger han.

LÄS MER:Alliansen måste spela sina kort väl, annars blir glädjen kortvarig

Svår utmaning väntar Alliansen

Både Socialdemokraterna och Demokraterna har kritiserat det nya alliansstyret för att vila på mycket svag grund. Underlaget i kommunfullmäktige är bara 24 av 81 möjliga mandat, alltså bara något mer än en fjärdedel.

ANNONS

– Det är naturligtvis en utmaning, vi hade hellre sett ett större styre med fler bakom. Men det parlamentariska läget med de politiska låsningar som har varit har gjort det väldigt svårt, säger Axel Josefson.

På torsdagseftermiddagen klubbade kommunfullmäktige också igenom Alliansens budget, med ett samlat stöd på 23 röster. Med det avklarat menar Axel Josefson att de borgerliga tagit sig förbi den svåraste utmaningen.

– Nu har vi en budget som är på plats och det är det viktigaste instrumentet för att styra en stad. Stadens nämnder och bolag är tvingade att följa den. Sedan är det förstås som det alltid har varit, det kommer att ske samarbeten i nämnder, bolag och fullmäktige, säger han.

LÄS MER:Alliansbudget klubbad i Göteborg

Tre oppositionsblock

Han förklarar att det svåra parlamentariska läget i Göteborg innebär att Alliansen kommer att behöva samarbeta både åt vänster och åt höger för att få igenom sin politik.

– Vi har tre oppositionsblock kan man säga. Det är Demokraterna, Socialdemokraterna och de rödgrönrosa. I många fall kräver det bara att vi hittar samarbete med en av dem. Jag har ganska goda förhoppningar om att vi kommer att lyckas hantera detta, säger Axel Josefson.

Kan ni vara säkra på att det här styret håller i fyra år?

ANNONS

– Det viktigaste är att få igenom budgeten, men uppstår det en större budgetkoalition så faller det här styret. Men så länge det inte händer så fortsätter vi att regera. Det är klart att vi kommer att förlora enskilda omröstningar i fullmäktige, nämnder och bolag, men det har ju hänt Socialdemokraterna under förra mandatperioden också, säger han och fortsätter:

– Det kommer att komma motgångar. Men det är ingenting som kommer avgöra vår förmåga att styra staden, säger Axel Josefson.

Vad menar ni blir den största skillnaden med er politik framöver?

– Jag skulle säga att det blir en hel del förändringar. Vi kommer bland annat att kraftsamla kring skolan och ta till flera åtgärder för att stärka skolresultaten. Trygghetsfrågan är också oerhört viktig. Vi kommer att säkerställa att vi har kameraövervakning på brottsutsatta platser och införa trygghetsvärdar där samhället eller staten inte tar sitt ansvar.

Ni har fått mycket kritik för att vilja göra kraftiga nedskärningar på flera håll. Varför gör ni det?

– I grund och botten så är kostnadskostymen för stor. Vi har större kostnader i staden än vad vi har intäkter. Vi behöver skala bort alla de projekt som inte tillhör kärnverksamheten och stärka det som är välfärden och kärnan i kommunens verksamhet.

ANNONS

Nya kommunstyrelsen:

• Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande

• Hampus Magnusson (M), kommunalråd

• Helene Odenjung (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande

• Emmyly Bönfors (C), kommunalråd

• Daniel Bernmar (V), kommunstyrelsens andre vice ordförande (oppositionsråd)

• Grith Fjeldmose (V), kommunalråd (oppositionsråd)

• Karin Pleijel (MP), kommunalråd (oppositionsråd)

• Ann-Sofie Hermansson (S), kommunalråd (oppositionsråd)

• Marina Johansson (S), kommunalråd (oppositionsråd)

• Jonas Attenius (S), kommunalråd (oppositionsråd)

• Martin Wannholt (D), kommunalråd (oppositionsråd)

• Jessica Blixt (D), kommunalråd (oppositionsråd)

• Jörgen Fogelklou (SD), kommunalråd (oppositionsråd)

Biträdande kommunalråd:

• Nina Miskosvky (M)

• David Lega (KD)

• Shahbaz Khan (S) (oppositionsråd)

• Jenny Broman (V) (oppositionsråd)

• Henrik Munck (D) (oppositionsråd)

ANNONS