AVESTA 20131010
En pensionär stänger och låser dörren till sin lägenhet 
Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180
AVESTA 20131010 En pensionär stänger och låser dörren till sin lägenhet Foto: Fredrik Sandberg / TT / Kod 10180 Bild: FREDRIK SANDBERG / TT

Äldre kvinnor utsatta för bedrägeri – av fejkpolis

De tre äldre kvinnorna fick besök av en man klädd i poliskläder. När personen lämnade lägenheten hade de blivit av med värdesaker.
– Vi kan utgå från att det finns en koppling mellan fallen. Det finns en närhet i både tid, modus och plats, säger polisens presstalesperson Anna Göransson.

ANNONS
|

Strax innan klockan ett på natten till söndag ringde en äldre kvinna polisen och berättade att hon utsatts för brott.

Kvinnan hade blivit uppringd av en man som utgav sig för att vara polis.

– Han har bett henne samla ihop värdesaker och smycken för att det finns risk för stölder i området, säger Anna Göransson, polisens presstalesperson.

Därefter fick kvinnan besök av mannen i fråga i sitt hem vid Stigberget.

– Han har haft både någon form av polisklädsel och någon form av bricka som han visat upp, berättar Anna Göransson.

Blev av med värdesaker

När mannen lämnade kvinnans hem hade han fått med sig hennes id-kort, bankkort, klockor samt smycken.

ANNONS

Ytterligare två personer utsattes för liknande brottslighet under lördagskvällen. Bland annat blev en äldre kvinna av med smycken och bankkort med koder efter att en man utklädd till polis besökt hennes bostad i Olivedal. Kvinnan hade även hon fått ett samtal av en man som bad henne samla ihop sina värdesaker på grund av tidigare stölder i området, detta innan besöket.

– Vi kan utgå från att det finns en koppling mellan fallen. Det finns en närhet i både tid, modus och plats, säger Anna Göransson och fortsätter.

– Det är så här det går till. De dyker upp under en kort period i ett område där man besöker flera äldre samtidigt innan man åker vidare till nästa område.

Brotten har hänt på lördagskvällen, men samtalen till polisen kom först flera timmar senare.

– Det är gärningsmännen medvetna om så de håller till i ett område några timmar innan de drar vidare.

Sökandet efter gärningsmannen eller gärningsmännen har därför varit resultatlöst.

Bedrägerier

Brotten rubriceras som bedrägerier.

– Det här är kriminalitet som rör sig över regioner. I region Syd har man haft väldigt många bedrägerier där personer får besök av en man som utger sig för att vara polis. Det är jättesvårt för våra äldre att värja sig mot det här. Naturligtvis förlitar man sig på en person som kommer och visar en bricka och utger sig för att vara polis. Och som pratar förtroendefullt med dem, säger Anna Göransson.

ANNONS

Hon ger därför uppmaningar om hur man ska tänka.

– Lämna aldrig ifrån dig några värdesaker till utomstående och okända. Det finns inga myndighetspersoner som kommer hem till äldre i deras bostäder och vill ha med sig tillhörigheter. Oavsett vilken myndighet eller företag de säger sig komma från så är det inte så. Är det någon som man inte känner som vill ha med sig egendom så ska man inte lämna ifrån sig det.

Ring polisen

Anna Göransson fortsätter:

– I de här fallen får damerna känslan att det är fara å färde och att det finns en risk att de kan bli av med sina tillhörigheter i stölder i området, då blir det naturligt att lämna över saker till en person som kommer som polis och lovar att det ska vara i skyddat förvar. Men om man alltid tänker enligt principen att man inte ska lämna ifrån sig värdesaker till någon. Utan får man uppgifter om att det är stölder i området kontakta hemtjänsten, anhöriga eller polisen på 112.

Hon konstaterar också att när polisen går ut och varnar för denna typ av brott så ändrar gärningsmännen snabbt sitt tillvägagångssätt, även om det är små förändringar.

– Till syvende och sist handlar det om att lura de äldre på alla sina värdesaker som de har i bostäderna. Det är höga belopp som tillgrips varje år i den här formen av grova bedrägerier.

ANNONS

LÄS MER:Falska poliser rånade åldringar i sina hem

LÄS MER:För svårt att anmäla bedrägerier mot äldre

LÄS MER:Mari-Anne blev uppringd av bedragare – sa sig komma från Klarna

ANNONS