Johan Giesecke är professor emeritus vid Karolinska Institutet och rådgivare till Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen. Han har tidigare varit statsepidemiolog.
Johan Giesecke är professor emeritus vid Karolinska Institutet och rådgivare till Folkhälsomyndigheten och Världshälsoorganisationen. Han har tidigare varit statsepidemiolog. Bild: Ali Lorestani / TT

Giesecke överraskad av hur långsamt covid-19 smittar

Smittskyddsläkaren och WHO-experten Johan Giesecke är kritisk till stängda skolor och till restriktioner för färdigvaccinerade. Samtidigt är han överraskad över hur långsam smittspridningen av covid-19 har varit.
– Jag trodde sjukdomen skulle spridas fortare än vad den gjorde, säger han i SVT:s 30 minuter.

ANNONS
|

Johan Giesecke blev snabbt ett välkänt namn som expert på smittspridning och smittskydd under förra våren, när pandemin spred sig och fick fäste i allt fler länder. Han är delvis kritisk till de restriktioner som Sverige har på plats för att bromsa smittan. Bland annat menar han att det borde vara okej att bjuda hem och fira påsk med anhöriga som kanske bor på äldreboenden – förutsatt att personen i fråga är färdigvaccinerad och fått ett skydd mot sjukdomen.

– Det finne en känsla att det här är mystisk, övernaturlig sjukdom. Det är det inte. Det är en vanlig virusinfektion. Sedan har varje virusinfektion sina särdrag men också massa gemensamma saker. När man är vaccinerad med den andra sprutan och det har gått en eller två veckor så är man skyddad och kan inte smitta andra. Då kan man göra nästan vad man vill, säger han.

ANNONS

LÄS MER:Pfizer: Vårt vaccin är säkert för tonåringar

Balans mellan åtgärder

Sveriges strategi har hela tiden handlat om att väga olika negativa och positiva effekter mot varandra. En sådan fråga handlar om huruvida skolor bör hållas öppna. Johan Giesecke menar att skolnedstängningar eventuella effekt för att bromsa smittspridningen inte väger tyngre än att låta unga människor få den utbildning de behöver och har rätt till. Han tar sina egna barnbarn som exempel.

– Om de får chansen att få utbildning hela vägen och det ökar chansen lite för mig att smittas, att jag får en lite högre risk, då tycker jag att det är värt det. Deras framtid är mer värd än min framtid. Det gäller inte bara mina barnbarn. Det gäller alla barn.

LÄS MER:Försenade vaccinationer kostar åtta miljarder i månaden

Snabbt vaccin och långsam smittspridning

I intervjuer från förra våren menade Johan Giesecke att pandemin skulle vara mer eller mindre över i maj. Då skulle Sverige ha fått den flockimmunitet som krävs för att smittan skulle bromsas och sakta men säkert försvinna. Så blev det inte. I backspegeln finns det två saker som Johan Giesecke menar att han hade fel om under förra våren.

– Det ena är, jag trodde aldrig vaccin skulle komma så fort som det har gjort. Det var en total överraskning. Det andra var att jag trodde sjukdomen skulle spridas snabbare i befolkningen än vad den gjorde. Det låter konstigt när man säger det nu. Men hade det vart en influensa hade det gått fortare. Nu sprids det inte riktigt på samma sätt och det går inte lika fort.

ANNONS

LÄS MER:Tegnell om påsken: ”Skapa inte nya smittkedjor”

ANNONS