"Det står inget om det i kommunallagen och jag ser fram emot att få domen från förvaltningsrätten på detta", säger Martin Wannholt (D) om stadens regelverk.
"Det står inget om det i kommunallagen och jag ser fram emot att få domen från förvaltningsrätten på detta", säger Martin Wannholt (D) om stadens regelverk. Bild: Jonas Lindstedt

Wannholt (D) vill ta staden till rätten

Demokraterna vill ge tjänstledigt till sina politiska sekreterare i Göteborg så att de ska hinna med sina politiska uppdrag i regionen. Men det är inte möjligt enligt stadens regelverk och nu vill Martin Wannholt (D) ta frågan till domstol.
– Det här är ett terapibråk från presidiet i kommunen som tror att man kan hitta på saker som strider mot lagar och regler.

ANNONS
|

Under onsdagens kommunstyrelsesammanträde hade Demokraterna lagt ett politiskt förslag om att kommunstyrelsen ska ge två av partiets heltidsanställda politiska sekreterare i stadshuset 50 procent tjänstledighet.

LÄS MER:Domen: delar av alliansens budget var olaglig

Det handlar om att Veronica Öjersjö, även partisekreterare, och Carina Bulic, talesperson för Stoppa Västlänken Nu, ska få ledigt från anställningen i stadshuset för att arbeta med sina politiska uppdrag för Demokraterna i Västra Götalandsregionen.

Bakgrunden till det är att regelverket inte tillåter annat än heltid för politiska sekreterare.

– I Göteborg har Daniel Bernmar (V), Axel Josefson (M) och Helene Odenjung (L) kommit överens om att de ska ha andra regler, säger han.

ANNONS

– Det de håller på med är helt oanständigt. De försöker runda kommunallagens paragraf 34.

Får bakläxa av juristerna

I paragraf 34 står det att "En politisk sekreterare har rätt till den ledighet från sin anställning som behövs för tjänstgöringen".

Daniel Bernmar förtydligar att det finns en överenskommelse i kommunstyrelsen om att kommunstyrelsen fattar beslut om anställningar av politiska sekreterare och att de ska vara på heltid.

– Det vill inte Demokraterna följa och på det sätter blockerar vi då, menar dem. Men enligt kommunallagen är det varje organ som själv beslutar hur de ska göra och här är det så att kommunstyrelsen har fattat beslutet. Då följer vi det, ingångna avtal ska hållas, säger Daniel Bernmar (V).

LÄS MER:Kommunstyrelsen slår fast att budgeten är olaglig

I ett PM som tagits fram av stadsledningskontorets jurister så framgår det att kommunallagen reglerar ledighet från en tillsvidareanställning för att kunna tjänstgöra som politisk sekreterare.

Men i ett läge där man tar ledigt från ett politiskt uppdrag för ett annat politiskt gäller annat:

"Om någon då vill vara tjänstledig för två olika uppdrag som politisk sekreterare blir det snarare en fråga för den arbetsgivare där tillsvidareanställningen finns, än att det skulle vara fråga om att vara tjänstledig från anställningen som politisk sekreterare i kommunen för att också vara politisk sekreterare i regionen", står det i underlaget.

ANNONS

Arbetsgivare i det fallet är alltså kommunstyrelsen, som redan fattat beslut om regler. Men Martin Wannholt ger inte mycket för juristernas bedömning.

– Jag har också läst det mejlet. Det står inget om det i kommunallagen och jag ser fram emot att få domen från förvaltningsrätten på detta, säger han.

Vill tittare närmare på frågan

Planen är att själva förslaget ska bli nedröstat i kommunstyrelsen. Syftet med det är att sedan kunna ta frågan till rätten för att luckra upp regleringen som beslutats i Göteborg.

Wannholt räknar med att själva förslaget kommer att falla. Syftet menar han är att kunna ta Göteborgs stad till domstol för att få till en ändring i regelverket.

– De ska köra över oss så att vi sedan kan ta det till förvaltningsrätten, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) valde dock under mötet att skjuta upp ärendet.

– Vi får se vad kommunstyrelsen fattar för beslut i frågan. Nu är ärendet bordlagt och vi vill kunna titta närmare på det.

LÄS MER:Wannholt efter avhoppet: "Vi önskar Jahja lycka till"

ANNONS