Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bertil Claesson, säkerhetsansvarig för Basketfestivalen, säger att han aldrig under festivalens historia varit med om att skolvärdar hotats.  Bild: Henrik Björnsson
Bertil Claesson, säkerhetsansvarig för Basketfestivalen, säger att han aldrig under festivalens historia varit med om att skolvärdar hotats. Bild: Henrik Björnsson

Värdar hotades av ungdomsgäng – fick byta skola

Ett ungdomsgäng försökte ta sig in på Samskolan i centrala Göteborg under torsdagskvällen. Gänget avvisades – men kom tillbaka och betedde sig hotfullt mot Basketfestivalens värdar.
– Det eskalerade och blev riktigt otrevlig stämning, säger Bertil Claesson, säkerhetsansvarig för festivalen.

700 basketlag från ett tiotal olika länder befinner sig just nu i Göteborg för att delta i Basketfestivalen som pågår i helgen. Drygt 7 000 basketspelare är inackorderade på flera hotell, vandrarhem och skolor och matcher spelas i flera olika idrottshallar i staden.

Trots det stora arrangemanget har Basketfestivalen klarat sig utan några större incidenter genom åren.

Tills nu.

Under torsdagskvällen försökte ett ungdomsgäng ta sig in på Samskolan i centrala Göteborg där flera av basketlagen bor.

– Man kan ju fundera över om de försökte ta sig in för att stjäla eller bara för att ställa till det. Men det jag tycker är anmärkningsvärt är att det var ett gäng i ålderskategorin 11-25 år. Som jag uppfattade det skickade man fram 11-åringarna först, som om det fanns en tanke med det hela, säger Bertil Claesson som är säkerhetsansvarig för Basketfestivalen.

Uppgifter om kniv

Ungdomsgänget avvisades av värdarna på skolan – men kom tillbaka och började bete sig hotfullt. Enligt Bertil Claesson fanns det uppgifter om att gänget var beväpnade med kniv. Men en sådan var det aldrig någon som såg.

– Det eskalerade och blev riktigt otrevlig stämning. Ingen ska ha blivit knivhotad. Däremot förekom verbala hot som var så allvarliga att vi tvingades byta värdarna på Samskolan till några andra. En värd tog extra illa vid sig, säger han och tillägger att en polisanmälan är gjord.

Polisen bekräftar att det var stökigt på Samskolans skolgård under torsdagskvällen. Ingen person ska dock ha omhändertagits eller gripits.

– Vi skickade en patrull vid två tillfällen under kvällen efter att värdarna efterfrågat polisiär närvaro. Men något gäng träffade vi aldrig på, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

”Behöver inte vara orolig”

Efter torsdagskvällens oroligheter gjorde ungdomsgänget ytterligare ett försök att ta sig in i skolan. Men den här gången blev besöket kortvarigt. Kanske tack vare bytet av skolvärdar.

– Killarna möttes av en stor man med en schäferhund. Sedan dess har vi inte sett röken av dem, säger Bertil Claesson.

För Basketfestivalen är tryggheten för både deltagare, värdar, funktionärer och övriga engagerade det allra viktigaste. Därför ser man nu allvarligt på det som hänt. Men det finns ingen anledning till oro.

– Vi har en bra organisation, ett gott samarbete med polisen och en jourbil som alltid rullar runt. Vi är ganska välrustade så man behöver inte vara orolig, säger Bertil Claesson.

LÄS OCKSÅ: Domare smygfilmade kvinnlig ledare – stängs av

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.