Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

IS-terroristen Michael Skråmos sju barn har lämnat lägret i Syrien och befinner sig just nu i Irak. Enligt uppgifter till Ekot så kommer socialtjänsten i Göteborg få ansvaret för barnen när de kommer till Sverige.  Bild: Privat
IS-terroristen Michael Skråmos sju barn har lämnat lägret i Syrien och befinner sig just nu i Irak. Enligt uppgifter till Ekot så kommer socialtjänsten i Göteborg få ansvaret för barnen när de kommer till Sverige. Bild: Privat

Uppgifter: Göteborg får ta hand om Skråmos barn

Det blir socialtjänsten i Göteborg som får ansvara för IS-terroristen Michael Skråmos sju barn när de kommer till Sverige. Det uppger källor till Ekot.

IS-terroristen Michael Skråmos sju barn befinner sig i dag i Irak. Men när de kommer till Sverige blir det socialtjänsten i Göteborg som kommer få ta emot de sju föräldralösa barnen, enligt källor till Ekot.

Men Ing-Marie Larsson, sektorchef och talesperson för socialtjänsten i Göteborg, vill inte bekräfta uppgifterna.

– De uppgifterna har inte staden eller socialtjänsten. Dessutom är den här uppgiften sekretessbelagd, vi uttalar oss inte om individer, säger Ing-Marie Larsson till GP.

LÄS MER: Svenska IS-barnen i al-Hol kan få hjälp av tidigare elitsoldat

Senaste adressen styr

Michael Skråmo bodde i Göteborg tillsammans med sin fru och deras fyra barn innan familjen åkte till Syrien för att ansluta till IS. Därefter har paret fått ytterligare tre barn. I normala fall tas föräldralösa barn om hand av socialtjänsten i den kommun där de senast var folkbokförda, vilket i det här fallet skulle innebära Göteborg för några av barnen.

– De vuxna som har lämnat Sverige och skrivit ur sig ur Sverige har ju inte Göteborgs stad någon uppgift på, det är fritt att bosätta sig var man vill. När det gäller barn utan vårdnadshavare så handlar det om att är man född i Sverige så har man varit folkbokförd här, men är man inte det så har man aldrig varit folkbokförd här, säger Ing-Marie Larsson.

Men hon är inte orolig inför att kommunen kan få ansvara för att ta emot barn som befunnit sig i Syrien.

– Staden och stadens socialtjänst har en god beredskap och en hög kompetens och god kunskap inför att möta och stödja personer som varit i konflikthärdar och lever med trauman, för stadens socialtjänst är det här ingen nyhet.

LÄS MER: Patricios kamp för att rädda barnbarnen

I tisdags fördes Skråmos barn ut från Syrien och till Irak. . Bild: Free Burma Rangers
I tisdags fördes Skråmos barn ut från Syrien och till Irak. . Bild: Free Burma Rangers

Fördes till Irak

Det var i tisdags som Michael Skråmos sju barn fördes ut från lägret al-Hol i Syrien och vidare till Irak där deras morfar Patricio Galvez väntade. Hjälparbetaren och den tidigare elitsoldaten David Eubank, som GP tidigare berättat om, mötte de sju barnen vid gränsen.

– Jag skakade hand med en av pojkarna. De har åkt över till irakiska Kurdistan, sa han till GP då.

Barnen ska ha varit undernärda och drabbats av sjukdomar under tiden i lägret.

LÄS MER: Skråmos barn har förts till Irak

Förhandlingar har pågått sedan en tid tillbaka mellan Sverige och representanter för det kurdiska självstyret i norra Syrien angående de personer med koppling till Sverige som befunnit sig i lägret al-Hol i Syren. Omkring 60 till 80 barn med svensk anknytning tros befinna sig i lägret.

Men hittills är det bara Skråmos barn som har fått lämna lägret. Hur framtiden ser ut för resten av barnen med koppling till Sverige är ännu oklart.

LÄS MER: De står beredda att hjälpa barn till IS-föräldrar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.