Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

30 stolar har av märket Grythyttan har stulits från Paradiset på Saltholmen.  Bild: Jonas Lindstedt/Privat
30 stolar har av märket Grythyttan har stulits från Paradiset på Saltholmen. Bild: Jonas Lindstedt/Privat

Tjuvar länsade Paradiset – på klassiska stolar

När personalen låste för kvällen stod 30 stolar av märket Grythyttan på Paradisets uteservering på Saltholmen.
Morgonen efter var samtliga spårlöst försvunna – tjuvar hade stulit dem alla.
– Stolarna har stått där sedan urminnes tider, säger ägaren Daniel Klamborn.

I drygt tre år har Paradiset huserat i Saltholmens Kallbadhuspark. Men restaurangverksamhet, det har bedrivits där betydligt längre än så.

Huset byggdes redan under tidigt 1900-tal och var då ett kafé för kallbadhusparkens gäster. Även om mycket förändrats under det senaste seklet finns en del saker som alltid funnits kvar – som Grythyttan-stolarna på uteserveringen.

– Stolarna har funnits här sedan urminnes tider. Inte sedan början av 1900-talet, men i alla fall sedan 50-talet, säger Paradisets ägare Daniel Klamborn.

30 stolar stulna

Många har alltså hunnit placerat sin bakdel på de klassiska stolarna under årens lopp. Men fler verkar inte få göra detsamma.

Under natten till den 27 juli försvann samtliga 30 stolar, till ett värde av drygt 50 000 kronor, från Paradiset.

– Vi upptäckte det när vi skulle öppna morgonen efter. Parken är ju låst under natten så det måste ha krävts en rejäl ansträngning för tjuvarna att bära alla stolarna ut till parkeringen, säger Daniel Klamborn och fortsätter:

– Det är lite konstigt att man tar så många stolar. Det känns som om det kan vara svårt att sälja dem vidare eftersom att det blir är ganska uppenbart var stolarna kommer ifrån.

Paradisets ägare Daniel Klamborn. Bild: Petter Trens
Paradisets ägare Daniel Klamborn. Bild: Petter Trens

”Då hade jag blivit tokig”

Inbrottet på Paradiset har polisanmälts men än så länge har polisen inte lyckats få tag på stolstjuvarna. Daniel Klamborn är tveksam till att han kommer att få se stolarna igen. Men allmänheten har inte gett upp hoppet.

Tidigare i veckan hörde flera personer av sig till Paradiset efter att ha sett en annons på fyra Grythyttan-stolar. Det är fint att så många engagerar sig, menar Klamborn.

– Som privatperson hade jag nog eldat upp mig mer över stölden. Men som restaurangägare går det inte att hänga upp sig på alla grejer som händer – då hade jag blivit tokig. Vi får bita ihop och gå vidare.

Kan man vänta sig stående servering framöver?

– Vi har stuvat runt mellan våra olika verksamheter och flyttat stolar hit och dit. Så nej, det behöver man inte vara orolig för.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.