Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frank Baude i rutig skjorta 1995.
Frank Baude 1995.

Tidigare kommunistledaren Frank Baude är död

Den kommunistiska politikern och författaren Frank Baude har avlidit i sviterna av en hjärtinfarkt.
– Mina tankar går till Franks familj och anhöriga. Jag kände honom inte personligen men han har så klart betytt väldigt mycket för vårt parti, säger Povel Johansson, ordförande för Kommunistiska partiet.

Den välkända politikern Frank Baude avled natten till torsdag den 4 februari. Enligt sonen Conny Baude dog Frank Baude på Sahlgrenska sjukhuset i sviterna av en hjärtinfarkt.

Frank Baude var mångårig ordförande för KFML(r)/KPML(r) och satt i Göteborgs kommunfullmäktige 1982 till 1985. Han har också skrivit flera böcker.

– Mina tankar går till Franks familj och anhöriga. Jag kände honom inte personligen men han har såklart betytt väldigt mycket för vårt parti, säger Povel Johansson, ordförande för Kommunistiska partiet.

– Han var verkligen ansiktet utåt, inte bara för partiet utan också för bilden av Göteborgs arbetare som finns i hela landet.

Frank Baude var också en kontroversiell person som gjorde kritiserade uttalanden om bland annat feminism och homosexualitet.

Fokus på arbetarklassen

Povel Johansson lyfter fram att Frank Baude ville sätta arbetarklassen i fokus.

– Hans linje var att det skulle vara ett parti för arbetarklassen, vanligt folk skulle känna igen sig. Fokuset gällde arbetsplatsen och konkret politik, inte de akademiska frågorna.

Detta tror Povel Johansson har bidragit till att partiet, till skillnad från andra delar av 68-rörelsen, lever kvar.

– Vi lyckades förankra oss i samhället på ett sätt inte många andra gjorde, och den traditionen är förknippad med Frank Baude, säger han.

Frank Baude lämnar efter sig två söner och tre barnbarn. Han blev 84 år gammal.

LÄS MER: Adam Cwejman: Frank Baude – Göteborgs ständige konträr

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.