Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thor Jonsson och katten Chen har fått mycket tid tillsammans sedan flytten från Stockholm i början av september. Nu längtar Thor efter att få börja skolan och lära känna kompisar i sin nya hemstad. Bild: PER WAHLBERG
Thor Jonsson och katten Chen har fått mycket tid tillsammans sedan flytten från Stockholm i början av september. Nu längtar Thor efter att få börja skolan och lära känna kompisar i sin nya hemstad. Bild: PER WAHLBERG

Thor, 10, står utan skola – kan få vänta sex veckor på skolplacering

En dryg månad efter terminsstart saknar ett hundratal barn skolplats i Göteborg. En av dem är tioårige Thor Jonsson. I tre veckor har han väntat på att få börja skolan. Och det senaste beskedet från grundskoleförvaltningen är att det lär dröja sex veckor till.
– Vardagen för Thor är kaos just nu. Han har inga kompisar här och undrar ju vad som händer, säger mamma Gabrielle Jonsson.

Det var i våras som familjen Jonsson bestämde sig för att de framåt hösten skulle flytta från Stockholm till Göteborg. I mars kontaktade mamma Gabrielle Jonsson första gången Göteborgs stad med anledning av hennes son Thors framtida skolgång. Hon fick då veta att familjen måste vara skriven i Göteborg eller ha ett kontrakt med hyresvärd för att kunna göra en ansökan om skolplacering.

– Men vi hade inte möjlighet att skriva kontrakt då. Jag kontaktade sedan grundskoleförvaltningen i maj, juli och veckan innan skolstart. Sista gången ringde jag i panik och sa att vi behövde en skolplacering. Då fick jag svaret att vi kunde skicka in en ansökan, men att de inte kunde ta ställning förrän vi var folkbokförda här och varnade för att det brukar ta tid för Skatteverkets register att uppdateras, berättar Gabrielle Jonsson.

LÄS MER: "Nya regler: Elever tvingas ansöka för att gå kvar i egna skolan"

Efter samtalet skickade Gabrielle Jonsson in en ansökan. 7 september gick flyttlasset till Högsbo och sedan 9 september är familjen folkbokförd i Göteborg.

Sex veckors väntetid

Nu ringer Gabrielle Jonsson grundskoleförvaltningen en gång i veckan för att få veta om deras ansökan är under behandling. Vid det senaste samtalet i tisdags fick hon veta att något arbete fortfarande inte är påbörjat.

– Första gången jag ringde fick jag veta att det skulle ta någon vecka, vilket kändes okej. Samtalet därpå ändrades prognosen till några veckor och när jag ringde igår (tisdag) fick vi veta att väntetiden på en skolplacering just nu är uppemot sex veckor. Det betyder att vi kan behöva vänta ytterligare drygt tre veckor, säger hon och fortsätter:

– Hade vi fått veta detta direkt hade vi kanske inte valt att flytta ner nu. Vardagen för Thor är kaos. Han har inga kompisar här och undrar ju vad som händer. Härom dagen frågade han mig om jag kunde köpa en mattebok åt honom för att han var rädd att han skulle hamna efter.

I väntan på att Thor Jonsson ska få en skolplacering från Gabrielle Jonsson och hennes make turas om att vara hemma med Thor. På bild syns de tillsammans med katterna Zephyr och Chen. Bild: PER WAHLBERG
I väntan på att Thor Jonsson ska få en skolplacering från Gabrielle Jonsson och hennes make turas om att vara hemma med Thor. På bild syns de tillsammans med katterna Zephyr och Chen. Bild: PER WAHLBERG

Men Nils Kaiser, tillförordnad avdelningschef för myndighetsutövning på grundskoleförvaltning, menar att väntetiden är betydligt kortare.

– Vi har skyndsam handläggning. På hemsidan skriver vi att vi behöver två veckor på oss för att göra en placering, men vi försöker komma ner till en veckas handläggningstid. När vi gjort placeringen skickar vi beslutet till skolan som i sin tur kallar eleven. Det kan alltså dröja ytterligare lite tid innan skolan kallar eleven efter det.

Men Thors familj har fått besked om uppemot sex veckors väntetid?

– När jag pratade med handläggarna och enhetschefen så var det inte sex veckor. Jag vet inte vilken familj det här handlar om. Om man flyttar från en annan kommun och står utan skola hamnar man i en prioriterad kategori, före någon som bara vill byta skola inom Göteborgs stad.

Knappt hundra barn saknar skolplats

På grund av det fria skolvalet, vilket innebär att vårdnadshavare måste skicka in en ansökan om skolplacering till grundskoleförvaltningen, kan Gabrielle Jonsson inte vända sig direkt till skolor för att se om de har plats för Thor. Tidigare har placeringen av elever skötts av skolorna själva eller av respektive stadsdel.

I skollagen står det ju att det är kommunens ansvar att skolpliktiga barn går i skolan. Tillgodoser kommunen barns rätt till utbildning?

– Ja det gör man, men det är aldrig bra att en elev får vänta. Varje dag som den inte går i skolan är ett misslyckande. Vi har krav och förväntan på oss att vi ska göra skyndsam handläggning och vissa gånger har det dröjt för länge. Det finns ingenting som säger att det är okej att kommunen väntar x antal veckor för handläggning, något sådant utrymme finns det inte i skollagen. Men handläggningstid kommer alltid att finnas, även om vi försöker minimera den, säger Nils Kaiser.

I början av höstterminen rapporterade GP om att ett 70-tal elever stod utan skola. En dryg månad efter terminsstart saknar knappt hundra barn skolplats i Göteborg.

– Det här är ett normalt läge. Vi har en inflyttning på 70-100 elever i veckan i Göteborg som ska ha en skolplats. Det kan låta som många, men så ser det ut året runt, säger Nils Kaiser och poängterar att det inte är samma elever som väntar på en skolplacering nu som väntade i början av terminen.

LÄS MER: "Skolan har startat – 70-tal barn väntar på plats i Göteborg"

Får turas om att vara hemma

Väntan på skolplacering innebär att Gabrielle Jonsson och hennes make får turas om att vara hemma med Thor.

– Men min mans familj kommer att behöva hjälpa till mycket mer nu för jag kan inte missa mer än vad jag gjort i skolan. Man undrar ju vad familjer som inte har möjlighet att lösa tillsyn på detta vis gör?

Thor Jonsson sitter bredvid sin mamma och klappar katten Chen. Det har blivit mycket tid för mys sedan flytten för tre veckor sedan.

– Annars sitter jag med telefonen eller spelar Pokémon. Och tittar på Vetenskapens värld! Det senaste avsnittet handlade om organdonationer. Det var jätteäckligt.

Längtar du efter att börja skolan?

– Ja, jag lär ju mig ingenting av att bara vara hemma och jag får inga nya vänner.

LÄS MER: "160 elever utan skolplacering i Göteborg"

LÄS MER: "Antalet barn utan skolplacering växer – 200 utan skolplats"

Av rädsla för att hamna efter i skolan har Thor Jonsson börjat titta på Vetenskapens värld. Han har även bett sin mamma att köpa en mattebok till honom. Bild: PER WAHLBERG
Av rädsla för att hamna efter i skolan har Thor Jonsson börjat titta på Vetenskapens värld. Han har även bett sin mamma att köpa en mattebok till honom. Bild: PER WAHLBERG

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.