Sveriges största kocktalang finns i Göteborg

Med gravad gös och stekt ankbröst charmade Anton Kardell, 23, juryn. Nu kan han titulera sig Årets unga kock – och fortsätta träna på Michelinkrogen inför internationella finalen i Paris.
– Jag älskar att vinna, säger göteborgaren.

ANNONS
|

I höstas kom kockar från Göteborgskrogen SK Mat & Människor etta och tvåa i Årets kock. Sedan i går kan krogen också skryta med senaste vinnaren av Årets unga kock: Anton Kardell, 23.

– Det känns helt fantastiskt. Superkul, säger han dagen efter vinsten.

Finalen avgjordes i Stockholm, i tävlingen som är öppen för kockar under 27 år.

LÄS MER:Göteborgskock tog hem Årets kock

Och Anton Kardell ställde upp för att vinna, menar han.

– Jag har varit lite sugen på att testa, och att utmana mig själv. Att göra något som är annorlunda och utanför min "comfort zone".

Lagade anka och gös

Deltagarna tillagade en trerättersmeny av råvaror som presenterades först en halvtimme före tävlingens start.

ANNONS

– Jag har hela tiden vetat att vi kommer ha en hemlig råvarukorg. Så jag har tränat på att göra en trerättersmeny med hemliga råvaror, som mina kollegor satt ihop åt mig.

LÄS MER:Tolv krogar i Göteborg fick inga stjärnor – men hyllas också i Guide Michelin 2020

I finalen blev anka och gös huvudingredienserna. Något Anton Kardell menar passade honom.

Och slutresultatet föll alltså också juryn i smaken.

"Jag älskar att vinna"

Nu väntar en internationell final i Paris i september, där ett 20-tal kockar från hela världen deltar. Något nytt att träna inför alltså, på en av Göteborgs fem Michelinkrogar.

LÄS MER:Göteborg tappar en stjärna på restauranghimlen

– Det är en fantastisk arbetsplats. Jag har många kollegor med mycket erfarenhet, som är väldigt duktiga, som jag kan rådfråga om jag behöver lite hjälp eller någon som kan smaka på mina rätter.

Är du en tävlingsmänniska?

– Jag har alltid hållit på med sport när jag var liten, och tävlat. Så jag är både en tävlingsmänniska och en dålig förlorare. Jag älskar att vinna, så det passar bra att hålla på med sådana här saker också.

LÄS MER:Göteborgs bästa restauranger – GP listar recensionerna med högst betyg

Vad händer annars för dig som kock framöver?

– Jag vet inte, jag har inte planerat så mycket. Jag ska väl fortsätta jobba och ha det roligt på jobbet, och satsa mot Paris i höst. Så får jag ta det lite som det kommer.

ANNONS

Har du några kockdrömmar?

– Förhoppningen i framtiden är att kunna driva ett eget ställe, där jag kan laga den mat jag själv tycker är roligast och godast. Jag gillar svensk mat med enkla smaker. Drömmen är väl att ha en egen matbar någonstans, där jag kan jobba nära gästerna med bra råvaror. Fram tills dess får jag arbeta och träna inför finalen, och försöka njuta lite däremellan.

LÄS MER:Laga vinnarens höstiga trerätters

LÄS MER:Uteätarna: SK Mat och Människor borde kunna ännu bättre

Fakta: Anton Kardells segermeny

Förrätt: Gravad och eldad gös, blomkål med crème fraiche, örtig sallad på libbsticka och färska päron, krispig Amadinepotatis samt sotad purjolök

Huvudrätt: Stekt ankbröst, ragu på plockat lår och shitake, savoykål, rotselleri smaksatt med havsgus och gulärtsoja, vattenkrasse, bröd stekt i ankfett samt anksky.

Efterrätt: Mörk chokladkräm, halloncurd, varm mandelkaka, salt karamellglass och krispig choklad.

ANNONS