Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Över 3000 anställda på Göteborgs universitet är drabbade av ett fel i flera av universitetets e-postservrar. Bild: Olof Ohlsson

Stora delar av Göteborgs universitets mejlsystem nere

Sedan tidigt i fredags ligger delar av Göteborgs universitets mejlsystem nere.
Ungefär hälften av de 6 500 anställda på universitetet är drabbade.
– De har återställt mejlfunktionen för ungefär hälften av de berörda, säger Ulrika Lundin, pressekreterare på Göteborgs universitet.

På Göteborgs universitet pågår just nu ett intensivt arbete med att få igång ett flertal skadade e-postservrar. Detta efter att mejlen legat nere för över 3 000 anställda sedan i fredags.

”Studenternas e-post är inte berörd. Vi jobbar intensivt med att lösa detta.” skriver Sören Ehrnberg, chef för IT-avdelningen på Göteborgs universitet, i ett mejl till GP.

Han menar att händelsen i nuläget inte påverkar universitetets distansundervisning, eftersom den till stor del bedrivs genom andra verktyg.

Exakt hur problemet har uppstått är i nuläget inte klarlagt. Det finns inte heller någon prognos för när det väntas vara åtgärdat.

LÄS MER: Distansundervisning vid Göteborgs universitet fortsätter i höst

LÄS MER: Göteborgs universitet ger stipendium till krisande studenter

”Ser ingen yttre påverkan”

”Vi arbetar i första hand med att få igång e-posten för att skicka och ta emot mejl och räknar med att ha prognos under dagen” skriver Sören Ehrnberg i mejlet.

När felet inträffade var ett större antal e-postservrar påverkade.

– De har återställt mejlfunktionen för ungefär hälften, säger Ulrika Lundin, pressekreterare på universitetet.

Att vissa fått tillbaka e-posten och andra inte beror på att några e-postservrar är mer skadade än andra, enligt Sören Ehrnberg.

Finns det någon risk att känslig information har hamnat i fel händer i samband med detta?

”Problemet är hårdvarurelaterat och vi ser ingen yttre påverkan. Det är ingen risk att informationen hamnat fel eftersom den är låst.”

Karl Kilbo Edlund är ordförande för Göteborgs universitets samlade studentkårer. Han säger att de är övertygade om att universitetet gör sitt bästa för att få igång alla system så snabbt som möjligt.

– Vi har fullt förtroende för att lärare och studenter försöker upprätthålla god kommunikation så gott det går under de förutsättningar som finns för stunden. Däremot är det mycket viktigt att orsakerna till problemen utreds och ifall det har betydelse för universitetets säkerhetsarbete, säger Karl Kilbo Edlund.

LÄS MER: Göteborgs universitet dubblar p-avgifterna

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.