– Vi har undersökt vilka möjligheter som fanns för att hjälpa till och detta växte fram, säger rektor Eva Wiberg om stipendiet.
– Vi har undersökt vilka möjligheter som fanns för att hjälpa till och detta växte fram, säger rektor Eva Wiberg om stipendiet. Bild: Olof Ohlsson

Göteborgs universitet ger stipendium till krisande studenter

Internationella studenter har erbjudits ett engångsstipendium på 15 000 kronor av Göteborgs universitet. Ett tacksamt tillskott, säger en student, men krisen är inte över.
– Jag tror att nästa termin kommer att vara ännu tuffare, om ekonomin inte har återhämtat sig, säger Mohammad Mafizul.

ANNONS
|

Göteborgs-Posten har tidigare rapporterat om hur stadens internationella studenter är en av grupperna som drabbas hårt av coronakrisen. Många förlitar sig på stöd från familj i hemlandet och i takt med att ekonomin där har gått ner har också många av extrajobben i Göteborg försvunnit.

Göteborgs universitet fick samtal från oroliga studenter som hade det svårt att betala den kommande terminsavgiften.

LÄS MER:Coronakrisen slår hårt mot internationella studenter: "Vet inte vad vi ska göra"

Efter det har universitetet skickat ut ett meddelade till studenterna, där de erbjöd ett engångsstipendium på 15 000 kronor.

– Vi har undersökt vilka möjligheter som fanns för att hjälpa till och detta växte fram, säger Eva Wiberg, som är rektor vid Göteborgs universitet.

ANNONS

Hon fortsätter:

– Vi kan inte täcka hela avgiften, men vi kan ge ett bidrag så att de kan klara sig lite bättre. Många av de här studenterna jobbar ju på barer eller restauranger, och gör vad de kan. 15 000 kronor är nog för att hjälpa till i några månader, kanske med hyra eller så.

Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg.
Göteborgs universitets rektor Eva Wiberg. Bild: Johan Wingborg

Stipendiet betalas ut till de studenter som uppfyller en rad kriterier. Bland annat måste de ha varit registrerade heltidsstudenter under läsåret 19-20 och även ha registrerat sig för det kommande läsåret. De får inte heller ha tagit emot några andra stipendier.

LÄS MER:Sjukhus från 1800-talet görs om till studentboende

Eva Wiberg berättar att när ansökningstiden gick ut den 21 juni hade 202 personer ansökt, varav 145 uppfyllde kraven.

– Troligen kommer det komma en andra chans att ansöka i augusti, för de som kan ha missat det här, säger hon.

”Inte nog”

Pengarna är planerade att komma in på studenternas konto i september. Men det betalas inte ut om studenterna inte redan betalt den kommande terminsavgiften.

Avgiften sätts av universiteten själva och varierar stort. Mohammad Mafizuls terminsavgift ligger på strax över 41 000 kronor och han säger att han och resten av studenterna är glada över att universitet vill bidra, men att det inte räcker.

ANNONS
Studenten Mohammad Mafizul.
Studenten Mohammad Mafizul. Bild: Meli Petersson Ellafi

– De borde ha en mer långvarig plan. De borde starta ett långvarigt finansiellt stöd för internationella studenter, ett stöd som är behovsbaserat, säger han och fortsätter:

– Jag tror att nästa termin kommer att vara ännu tuffare, om ekonomin inte har återhämtat sig.

LÄS MER:Fartyget som ska locka till sig forskare

Eva Wiberg säger att kravet på betalda terminsavgifter är något universitet inte kan göra något åt.

– Vi har en avgiftsskyldighet för tredjelandsstudenter. Vi måste förhålla oss till det. Vi kan inte plocka bort avgifter, det måste ändras av riksdag och regering, säger hon.

ANNONS