Stor satsning på Nordstan inför vintern

Inför vintern har polisen, kommunen, ideella och privata aktörer stärkt sitt samarbete för att öka tryggheten i Nordstan. – Vi vill befolka ytan med fler människor och evenemang så att oroskänslorna försvinner, säger Helene Ramsmo, kommunpolis i city.

ANNONS
|

Nordstan har kallats en fritidsgård för unga, hem för gatubarn, en plats för knarklangning och mycket annat. GP har tidigare kunnat berätta om storbråk bland ungdomar och narkotikabrott i köpcentrumet under de senaste åren.

LÄS ÄVEN: Så blev Nordstan deras hem

Mycket har också gjorts för att öka säkerheten i Nordstan under kvällstid. Polisen har ökat närvaron, fler väktare finns stationerade och kameraövervakning har installerats.

Samtidigt har idéburna organisationer som Agape och Stadsmissionen bland många andra jobbat för att hjälpa ungdomarna som befinner sig på platsen. Många ensamkommande, bland dem ett flertal som fått avslag på sin asylansökan, har haft Nordstan som sitt enda hem.

ANNONS

– Vi märker tydligt att ensamkommande inte har någon plats att vara på i dag. Därför samlas de i Nordstan, säger Helene Ramsmo som är kommunpolis i city.

LÄS ÄVEN: Ungdomar i Nordstan lever nära knarkmissbruk

Stort samarbete

Nu ska ett nytt projekt öka tryggheten även under kvällstid. Efter ett direktiv från regeringen i våras som uppmanar till ett större samarbete mellan polis, socialtjänst, näringsliv och idéburna organisationer, är nu projektet Trygg i Nordstan igång inför vintern.

– Vi hade det första mötet redan i juni. Vi har ungefär samma modell som när vi jobbade med Kanaltorget inför sommaren. Målet är att få fler besökare från olika grupper och skapa en mer levande plats för att öka tryggheten, säger Helene Ramsmo.

LÄS ÄVEN: Väktare och kameror ska "återta" Göteborg

"Tryggheten ökade på Kanaltorget"

Projektet bygger på samma modell som användes på området runt Kanaltorget i somras. Förutom polis och sociala insatser skapades evenemang och aktiviteter på platsen i samarbete med näringslivet och ideella organisationer. Nyligen sammanfattades arbetet med Kanaltorget i en rapport från Social resursförvaltning.

– Rapporten visar att det gick väldigt bra. Det arrangerades musikspelningar, boule, parkour och mycket annat. Vi lyckades få dit mycket människor och stämningen blev en annan mot tidigare. Tryggheten ökade, säger Lotta Rosander, enhetschef på Social resursförvaltnings fältenhet.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Kanaltorget für alle

Två arbetsgrupper

Nu ska alltså samma modell gälla för Nordstan under vintern. I projektet utgör polisen, social resursförvaltning och stadsdelsförvaltningen Centrum ledningsgruppen som styr arbetet.

– Vi och de idéburna organisationerna som Agape, Räddningsmissionen, Stadsmissionen, Dream Center, Fryshuset och Frälsningsarmén med flera jobbar mot individerna i Nordstan. Sedan har vi en annan grupp där bland annat Fastighetsägarna, Göteborg & Co, Business Region Göteborg och Nordstans samfällighetsförening arbetar med den fysiska miljön, säger Helene Ramsmo.

Ombyggnationer

Enligt henne är miljön en av anledningarna som skapar otrygghet i Nordstan. Hon får medhåll av Ulrika Carlsson som är vd för Nordstans samfällighetsförening.

– För att öka tryggheten har vi bland annat flyttat ut och byggt om entrén vid Spannmålsgatan mot Lilla Bommen. Hela Femmanhuset har byggts om och är ljusare. Nu är det lugnare än tidigare och mycket handlar om upplevd otrygghet, säger Ulrika Karlsson.

Stadsmissionen, som jobbar med ungdomarna, har också sett en förbättring de senaste åren.

– Nordstan har ju traditionellt varit en plats där ungdomarna umgås. Nu är det viktigt att vi fortsätter och hänger i med samarbetet, säger Lennart Forsberg, socialchef på Stadsmissionen i Göteborg.

ANNONS