Trots att Liseberg knappt har hunnit hålla öppet mer än 10 dagar har parken redan tvingats dra in 50 årskort när folk inte skött sig.
Trots att Liseberg knappt har hunnit hålla öppet mer än 10 dagar har parken redan tvingats dra in 50 årskort när folk inte skött sig. Bild: Sanna Tedeborg

Stökig start för Liseberg – har tvingats dra in 50 årskort

Liseberg har haft öppet i drygt tio dagar. Ändå har 50 personer redan fått sina årskort indragna. Nu larmar Liseberg om en kraftig ökning av brott mot parkens ordningsregler.
– Vi hanterar de personer som beter sig illa, säger Hans Skeppstedt, Lisebergs säkerhetschef.

ANNONS
|

Årets säsong har fått en stökig start för Liseberg. Sedan premiären den 22 april har ett stort antal ungdomar fått sina årskort eller Guldpass spärrade efter att de misskött sig eller brutit mot parkens ordningsregler.

– Vi ser en generell ökning på att det varit stökigare än tidigare år i parken. Det handlar framförallt om guldpass som vi har fått dra in och siffran är högre än tidigare år, säger Sofia Wikstedt.

Vad är det för typ av händelser?

– Jag kan inte gå in på några särskilda incidenter, men det är allt ifrån att man går före i kön eller inte sköter sig mot andra gäster till att det sker uppenbara kränkningar eller så.

ANNONS
22 april slog Liseberg upp portarna för säsongen med fyrverkerier. De första veckorna av säsongen har blivit stökiga och Liseberg har tvingats stänga av många från parken.
22 april slog Liseberg upp portarna för säsongen med fyrverkerier. De första veckorna av säsongen har blivit stökiga och Liseberg har tvingats stänga av många från parken. Bild: Sanna Tedeborg

Sofia Wikstedt får medhåll av Lisebergs säkerhetschef Hans Skeppstedt.

– Vi har haft lite gäng som varit inne och stökat med sig själva eller andra. Det kan till exempel handla om att stå upp i en attraktion och på så sätt utsätta sig själv eller andra för osäkerhet, säger han.

Hinner inte hantera avstängningarna

En mamma som GP har pratat med berättar att hennes 12-åriga son och hans vän blev utslängda ur parken och lämnade ensamma vid Södra entrén. Dessutom fick han sitt guldpass indraget.

– Vakterna sa att vi skulle höra av oss och boka in ett möte med Liseberg för att göra upp en plan för hur länge de skulle vara avstängda, berättar hon.

Trots både telefonsamtal och flera mejl till Lisebergs gästservice har familjen efter nästan två veckor inte ens fått en bekräftelse på att ärendet behandlas.

Pr-koordinatorn Sofia Wikstedt förklarar att det stora antalet incidenter gjort att de inte hunnit med alla ärenden.

– Det är såklart superolyckligt och det beklagar vi. Men vi håller på att se över det och för att få en kortad handläggningstid med en ökad bemanning.

Ärenden har polisanmälts

Liseberg har tidigare haft problem med personrån i parken, som 2019 när flera personer rånades på en och samma kväll. Enligt säkerhetschefen Hans Skeppstedt har endast ett fåtal ärenden lett till polisanmälningar under de stökiga veckorna efter årets säsongspremiär.

ANNONS

– De flesta fall handlar om att få de här personerna att sluta stöka, bråka eller bete sig illa. Då blir de avvisade, men det händer också att det blir en polisanmälan.

Behöver man känna sig otrygg i parken?

– Det behöver man definitivt inte göra, vi har gott om ordningsvakter som ser till att det är tryggt i parken. Vi hanterar de personer som beter sig illa.

Lisebergs ordningsregler

Som gäst ska du alltid...

...följa de säkerhetsanvisningar som finns eller som framgår av personalens instruktioner.

...undvika att bära paraply i täta folksamlingar.

Som gäst får du aldrig...

...medvetet utsätta dig själv eller annan för fara, till exempel genom att kringgå säkerhetsrutiner.

Med hänsyn till ordningen i Lisebergsparken får du som gäst inte...

...ta med dig alkoholhaltiga drycker in i parken.

...uppträda märkbart berusad.

...försöka ”gå före” i köer.

...försöka fuska med åkband eller biljetter.

...bryta mot lagen eller de lokala ordningsföreskrifterna.

...störa den allmänna ordningen eller motarbeta Lisebergs eller polisens arbete med att upprätthålla ordningen.

...bryta mot ett mellan dig och Liseberg ingånget avtal.

…bära klädsel eller symboler som kan upplevas som stötande för andra gäster eller medarbetare är inte tillåtet. Liseberg har tolkningsföreträde.

... använda drönare inom Lisebergs område.

Källa: Liseberg.se

LÄS MER:Guldpass-försäljningen på Liseberg pausas

LÄS MER:Sean Paul kommer till Stora scenen på Liseberg i sommar

LÄS MER:Kritik mot Lisebergsfest: ”Olämplig underhållning”

ANNONS