Snön kan ligga kvar hela nästa vecka

Chansen, eller risken om man så vill, är att snön som fallit över Göteborgsområdet kan ligga kvar åtminstone hela den kommande veckan.
– Klarar sig snön under måndagen ser den ut att få ligga kvar, säger Therese Fougman på SMHI.

ANNONS
|

Under onsdagen började snön att falla i Göteborgsområdet. Till skillnad från så många gånger förr så har den än så länge också fått ligga kvar på backen.

Och för alla som är sugna på att spendera de närmste dagarna i pulkabackarna, eller byta ut rullskidorna mot vanliga skidor, ser prognoserna ganska lovande ut.

– Det ser ut att vara minusgrader det närmaste dygnet och jag tror absolut att den snö som kommit ligger kvar de närmaste dagarna, säger meteorologen Therese Fougman.

På söndag väntas ytterligare nederbörd och under torsdagseftermiddagen pekade prognoserna på att den kommer att falla i form av snö.

ANNONS

– Området med nederbörd kommer att passera under söndagsmorgonen och närmast kusten kan det bli lite inslag av regn, men jag skulle tro att det blir snö bara man kommer in några kilometer från havet, säger Fougman.

LÄS MER:Vintern riskerar att utebli i Göteborg

Kyligare luft väntas norrifrån

På måndag är prognoserna i nuläget något tveksammare för de som uppskattar snön.

– Då passerar ett lågtrycksområde och där är det just nu tveksamt vad det blir för form av nederbörd. Placeringen av det lågtrycksområdet är just nu lite osäkert.

Efter måndag väntas det återigen kyligare väder då kalluft som ligger över Norrland och norra Finland väntas svepa ner mot västkusten.

– Vi har högtryck där uppe som ger nordostvind över större delen av landet och tar ner den här kallare luften. Klarar sig snön under måndagen ser den ut att få ligga kvar nästa vecka, säger meteorologen.

Mer snö utanför Göteborg

När det gäller det rådande snödjupet så ligger det just nu upp till en decimeter snö på platserna där det har snöat som mest. I Göteborgsområdet har Mollsjönäs i Ale kommun mest snö med exakt en decimeter snödjup. Därefter skuggar Kållered med nio centimeter. I centrala Göteborg ligger det något mindre snö. Några exakta siffror på snödjupet i Sveriges näst största stad kan SMHI inte meddela.

ANNONS

– Jag tror faktiskt inte vi har någon station som mäter snödjupet i centrala Göteborg, utan de ligger utanför staden, säger Therese Fougman.

Generellt säger hon att det ligger mindre snö ju närmare havet man befinner sig.

– Vi har en station i Kärna nära kusten norr om Kungälv och där ligger det just nu två centimeter snö.

LÄS MER:Nu kommer årets första snö – för att stanna

Förra året blev det aldrig någon meteorologisk vintern i Göteborg, vilket dessförinnan bara hade hänt en gång under 2000-talet.

För att det ska bli meteorologisk vinter krävs det en medeltemperatur under noll grader fem dagar i rad. Även här ser vädret på måndag ut att bli avgörande.

– Vi har haft minusgrader sedan i tisdagskväll, sedan får vi se framåt söndag och måndag, säger Therese Fougman.

ANNONS