Vintern riskerar att utebli i Göteborg. I stället kan vi gå direkt från meteorologisk höst till vår.
Vintern riskerar att utebli i Göteborg. I stället kan vi gå direkt från meteorologisk höst till vår. Bild: Lasse Edwartz

Vintern riskerar att utebli i Göteborg

Vintern har omkring en månad på sig att komma till Göteborg. Om kylan inte är här innan mitten av februari går vi i stället direkt från meteorologisk höst till vår – något som bara hänt en gång under 2000-talet.
– Även milda vintrar brukar vi få någon kort period med kallare väder och skulle vintern utebli är det ovanligt, säger Marcus Sjöstedt på SMHI.

ANNONS
|

Julen blev inte vit, och pulkorna och skidorna ligger än så länge fortsatt långt in i de flesta göteborgares garderober och förråd.

De senaste månaderna har varit ovanliga på det viset att det så här långt inte har varit någon period där dygnsmedeltemperaturen i Göteborgsområdet legat under nollstrecket fem dygn i följd vilket krävs för att uppfylla kraven för en meteorologisk vinter.

Faktum är att det därmed är fortsatt meteorologisk höst, och ska det bli meteorologisk vinter måste Kung Bore sätta fart.

"Kan inte gå från vår till vinter"

Kommer inte kylan innan den 15 februari så övergår i stället hösten till vår. När den meteorologiska våren väl har infallit så kan det inte bli meteorologisk vinter, oavsett hur kallt det än blir.

ANNONS

– Det är en brytpunkt den 15 februari, vi kan inte gå från vår till vintern, säger Marcus Sjöstedt meteorolog på SMHI.

Regelverket kan dock ge vintern ytterligare ett par dagar på sig. För att den meteorologiska våren ska infalla måste vi få sju dagar i följd utan en dygnsmedeltemperatur under nollstrecket. Kommer de dagarna direkt efter den 15 februari anses våren ha infallit just den 15 februari då det var den första dagen för perioden.

Ovanlig syn. På bilden som är tagen 2009 åker glada barn pulka i Renströmska parken i Kålltorp. Den här vintern har möjligheterna till snölekar varit i stort sett obefintliga.
Ovanlig syn. På bilden som är tagen 2009 åker glada barn pulka i Renströmska parken i Kålltorp. Den här vintern har möjligheterna till snölekar varit i stort sett obefintliga. Bild: Kent Hallgren

Skulle det däremot bli kallt med en dygnsmedeltemperaturer under nollstrecket i fem dagar i följd någon gång mellan den 15 och 23 februari blir det i stället vinter.

Kort och gott kan man säga att våren som tidigast kan infalla den 15 februari och att det måste vara minusgrader senast den 18 februari för att det ska kunna bli meteorologisk vinter.

Bara hänt en gång på 2000-talet

Under 2000-talet har den meteorologiska vintern i Göteborg bara uteblivit en gång, 2007/2008.

– Vi behöver ju få en period med kallare väder, åtminstone fem dagar för att lyckas uppnå definitionen för meteorologisk vinter. Någon sådan kall period får vi nästan alltid, även under väldigt milda vintrar, säger Marcus Sjöstedt.

SMHI:s meteorolog Marcus Sjöstedt.
SMHI:s meteorolog Marcus Sjöstedt. Bild: SMHI

I genomsnitt infaller den meteorologiska vintern den 29 december i Göteborg.

ANNONS

– Tittar vi på statistiken så är den sen. Samtidigt varierar det ganska mycket från år till år, senast inföll den meteorologiska vintern den 24 november 2018 då vi hade en period med kallare väder och de två tidigare vintrarna inföll den 2 och 7 februari, säger Marcus Sjöstedt.

Hur ser då prognoserna ut för att det ska bli riktig vinter i Göteborg?

– Den närmaste tiden ser vi ingen tendens på ett omslag till ordentligt vinterväder. Vädret kommer att variera en del, men det är ändå ganska milda dagar som vi går till mötes, säger Marcus Sjöstedt.

Den kalla luften ligger i stället över norra Norrland och för att den ska komma hit krävs det rätt vindar.

– Vi behöver lite mer nordliga vindar i stället för de syd och västliga vindarna som vi mestadels har haft, säger SMHI:s meteorolog.

ANNONS