Sahlgrenska centraliserar vaccinering av patienter

Förtvivlade anställda vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tvingats kassera covid-19-vaccin på grund av avbokningar och Astravägrande patienter. Nu plockar SU bort vaccinationerna från de enskilda enheterna och centraliserar verksamheten i stället.
– Det handlar om att försöka öka takten på vaccinationen, säger verksamhetschefen Charlotte Widell.

ANNONS
|

Olika aktörer ansvarar för att vaccinera olika delar av befolkningen mot covid-19. Fas 1 var framför allt kommunens ansvar medan de flesta fas 2-vaccinationerna sker hos vårdcentralerna.

Patienter i fas 2 och 3 som tillhör vissa medicinska riskgrupper vaccineras av sjukhusen. Det handlar exempelvis om cancer- och dialyspatienter samt deras anhöriga.

Bortsett från en särskild mottagning på Östra har Sahlgrenska Universitetssjukhusets vaccineringar hittills skett utspritt på mottagningarna. Nu kommer man i stället samla det vaccinationsuppdraget på Sahlgrenska sjukhuset.

LÄS MER:Region Kalmar först ut med vaccinering i fas 3

Ju större patientgrupp man har, desto mindre är risken för överblivna doser, förklarar Charlotte Widell.
Ju större patientgrupp man har, desto mindre är risken för överblivna doser, förklarar Charlotte Widell. Bild: Sanna Tedeborg

Sahlgrenska fick slänga doser

Centraliseringen är ett svar på att avdelningar tvingats kassera vaccindoser som blivit över när patienter avbokat sig – eller vänt i dörren när det visat sig att de skulle få Astra Zenecas vaccin. Varje dag förbereds ett antal doser innan patienterna kommer och om de inte används inom ett par timmar måste sprutorna slängas.

ANNONS

Har man i stället en större patientgrupp som underlag är det enklare att hitta personer som kan fylla luckorna som uppstår.

Centraliseringen blir extra viktig mot bakgrund av att vaccineringen sker med tre olika sorters vaccin.

– De handhas på olika sätt med, med olika intervall för fas 2 och olika antal doser i ampullerna. Det är ganska många delar att förhålla sig till och ju större patientgrupp man har, desto mindre är risken för överblivna doser, säger ansvarig verksamhetschef Charlotte Widell.

Charlotte Widell: Måste hjälpa till om man kan

Dessutom är det administrativt tidskrävande för varje enskild avdelning att hantera om- och avbokningar samt hitta patienter som på kort varsel kan komma om någon annan avbokat.

– Många verksamhetschefer har känt att vi måste hantera detta annorlunda. Det handlar om att försöka öka takten på vaccinationen utifrån de doser vi får, säger Charlotte Widell.

I dagsläget finns inga planer på att vaccinationsenheten ska hjälpa till vid massvaccinationen i fas 4.

– Men blir vi tillfrågade om att hjälpa till kommer vi att titta på det. I det läget vi är nu måste man hjälpa till om man kan, säger Charlotte Widell.

LÄS MER:Närhälsan massvaccinerar i Scandinavium – endast

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS