Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Shahbaz Khan (S), behåller sin plats i kommunfullmäktige. Bild: Robin Aron
Shahbaz Khan (S), behåller sin plats i kommunfullmäktige. Bild: Robin Aron

S-topp lämnar posten som kommunalråd

Socialdemokraternas Shahbaz Khan kommer inte sitta kvar i kommunstyrelsen – trots övertalningsförsök.

Mot slutet av förra mandatperioden blev Shahbaz Khan ordförande i trafiknämnden. Efter valet har han haft rollen som kommunalråd med ansvar för trafik-, miljö- och stadsutvecklingsfrågor.

På Facebook tackar han för tiden som kommunalråd men meddelar också att han stannar kvar i Göteborgspolitiken och Socialdemokraterna.

”Jag kommer inte lämna mina politiska uppdrag och kommer fortsatt att arbeta i och för mitt parti och folkrörelsen”, skriver han.

Facebook-inlägget innehåller ingen information om varför han inte ville fortsätta som kommunalråd. Många etablerade S-politiker i Göteborg och Sverige har kommenterat beskedet, bland andra riksdagsledamoten och före detta ministern Anna Johansson.

”Mycket tråkigt besked! Tack för ett fantastiskt jobb som kommunalråd, jag vet att du kommer fortsätta göra fina insatser för vårt parti!”, skriver hon.

Övertalningsförsök

Redan i höstas ville Shahbaz Khan lämna på grund av ”familjeskäl”, enligt Ann-Sofie Hermansson, gruppledare för Socialdemokraterna och oppositionsråd. Då övertalades han att stanna kvar.

– Då hade vi en lång diskussion och jag förklarade att han var mycket värd för gruppen. Det slutade med att han sa ”vi kör på”. Men det kan bli så i livet, att man kommer till andra ställningstaganden. Dessutom hamnade vi i opposition, vilket också är en ny roll, säger hon.

Den här gången gick det inte att övertala honom igen.

– Jag frågade honom faktiskt: ”kan jag övertala dig?” Men han svarade att det inte gick en gång till och då får man ha respekt för det, säger Ann-Sofie Hermansson.

Inte kopplat till sakpolitik

Enligt Ann-Sofie Hermansson kommer beslutet helt och hållet från Shahbaz Khan. Det har inte heller med sakpolitik eller någon specifik fråga att göra, enligt Ann-Sofie Hermansson.

– Vi har haft mycket dialog om hur vi ska agera i olika frågor men jag och Shahbaz har alltid sett till att landa i gemensamma positioner. Nu väljer han att sluta helt enkelt men det är egentligen inget dramatiskt över detta. Man kan alltid ha diskussioner i olika frågor men det har inte varit något sådant som föranleder det här.

GP söker Shahbaz Khan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.