Charles Bell bor på Stadsmissionens boende Stigbo för behandling av sitt beroende. Under coronakrisens restriktioner har konstprojektet ”The Mission” blivit ett viktigt verktyg för honom att hålla sig nykter.
Charles Bell bor på Stadsmissionens boende Stigbo för behandling av sitt beroende. Under coronakrisens restriktioner har konstprojektet ”The Mission” blivit ett viktigt verktyg för honom att hålla sig nykter. Bild: Olof Ohlsson

Så vill Stadsmissionen motverka återfall i missbruk

Coronarestriktionerna har gjort att Stadsmissionen minskat öppettiderna på sina kliniker för beroende i Göteborg. Efter en ökning av både antalet återfall och nya patienter har flera initiativ nu tagits för att möta problemen.

ANNONS
|

I spåren av coronaviruset har även Göteborgs Stadsmissions klinik på Stigbergsliden behövt anpassa besökstiden för att minska smittspridningen. Det har enligt personalen nu fått konsekvenser för de patienter som vanligtvis har behov av dagliga kontakter för att få stöd och tillgång till medicinering mot sitt missbruk.

– Antalet återfall har ökat rejält. Vi har märkt hur patienter faller bort från behandlingen och slutar dyka upp, säger Jon Harring, psykiatrisjuksköterska på Stigbergsklinikens öppenvårdsmottagning.

För att motverka effekterna av restriktionerna har flera initiativ tagits för att underlätta vardagen för de som drabbas. Jon Harring valde att starta en akupunkturmottagning och på ett av Stadsmissionens boenden startades ett konstprojekt som snabbt vuxit sig allt större.

ANNONS

LÄS MER:Här är fina initiativen under coronakrisen

Målar gemensamt

Det var beroendepedagogen Ann Haqvinsson som tog initiativet till konstprojektet som idag engagerar upp till 15 personer på boendet. En av deltagarna är Charles Bell, talesperson för projektet som deltagarna valt att ge namnet ”The Mission”.

– Vi signerar all konst med ”TM”. Allt börjar med att vi tejpar upp en stor målarduk i boendets TV-rum, sätter på hög musik, öppnar färgburkarna och sen går alla upp och målar. I början visste vi inte hur stort det skulle bli, säger Charles Bell.

Han menar att det är en brokig skara människor som samlats kring konsten. Där har de hittat en plats att mötas på som kan vara svår att hitta någon annanstans. Charles Bell såg potentialen direkt och förklarar att gemenskapen är stark. När en målning är klar skär de upp duken i små delar och ofta vet ingen vems streck som är vems.

– Det är en grej att inte veta hur det kommer bli, i det mindre formatet kan det stora bli något helt annat, säger han.

Förebygger återfall

En viktig del är att konstprojektet har blivit en kontinuerlig återkommande aktivitet som deltagarna kan förhålla sig till. Enligt Charles Bell är annars risken stor att man får ett återfall om man bara sitter hemma.

ANNONS

– Det funkar, det har varit en klart bidragande faktor till min egen nykterhet. Jag går hellre och målar än tar ett glas, säger Charles Bell.

Gruppen på boendet målar varannan helg och planerar inköp och Instagramkontot i veckorna. Konsten ställer de ut och delar digitalt, vilket enligt Charles Bell är en viktig del av projektet.

– Under corona har man ofta kallat det för social distansering, jag vill snarare säga fysisk distansering. Det sociala kan man behålla genom att umgås digitalt och på avstånd, säger han och fortsätter:

– Det här är bland det roligaste jag gjort. Självklart fyller det också en preventiv funktion, kanske mer än jag inser. Vi har haft tur, vi känner oss privilegierade.

LÄS MER:Samhällets mest utsatta är extra utsatta under coronapandemin – då vill fler hjälpa

Viktigt med stöd i kristider

Enligt Jon Harring är betydelsen av social kontakt viktig för att undvika återfall. Under coronakrisen har många även tvingats arbeta hemifrån vilket innebär förlorade rutiner.

– Det är viktigt att vi på kliniken bekämpar smittspridningen men vi har samtidigt också en pandemi när det kommer till alkohol och droger. När samhället och enskilda är i kris söker man ofta tröst och flykt genom dem, säger han.

Jon Harring förklarar att de patienter som vanligtvis kommer på dagliga besök bara kan komma till kliniken en gång i veckan efter coronaviruset. De som vanligtvis kommer tre gånger i veckan får i sin tur bara besöka kliniken varannan vecka för behandling. Därför fick Jon Harring en idé när han hörde att scouterna i Kortedala hade lediga tält att låna ut.

ANNONS

Tält för öronakupunktur

På kliniken har de tidigare använt sig av Nada-akupunktur för öronen, en metod som används för att öka avslappningen och motståndsförmågan hos de med beroende. På gården ställdes det därför upp en provisorisk mottagning. Från och med den 18 juni går öppenvårdsmottagningen tillbaka till ordinarie besökstider samtidigt som tältet kommer finnas kvar.

– Genom detta känns det som att det i alla fall går att göra något. Många kan uppleva det som att de är i vägen för sjukvården och drar sig för att söka men man ska inte tveka. Verksamheten är inte stängd, säger Jon Harring.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS