Så vill högern och Demokraterna fördela miljarderna i Göteborg

Kommunerna får inte alls de tillskott från den nya regeringen som Sveriges kommuner och regioner menar behövs för att säkra välfärden. Axel Josefson (M) vill ändå inte kritisera sina partikamrater i Stockholm.
– Det är klart att man alltid kan önska mer pengar, men vi kan inte bygga hela vår verksamhet på det, säger han.

ANNONS
|

Under onsdagen presenterade M, L och KD sin första budget utan Centerpartiet men där Demokraterna i stället finns med som en samarbetspartner. Det är en budget som ger verksamheterna ungefär lika mycket pengar som de rödgröna som presenterades i förra veckan – men som innehåller en del viktiga skillnader i vad som ska göras framåt.

Medan de rödgröna vill avveckla valfriheten i äldreomsorgen och sätta stopp för ombildningar av kommunala hyresrätter vill M, L, KD och D bygga vidare på de senaste årens alliansstyre. Och Axel Josefson hoppas fortfarande att det ska gå att locka Sverigedemokraterna och Centerpartiet att stödja budgeten.

ANNONS

– Vi lever fortfarande i den världen att det socialistiska blocket har 40 mandat och det icke-socialistiska har 41 mandat. Denna budget passar alla dem som säger att de inte är socialistiska partier, säger han.

Landar på nollresultat

Högeroppositionens budget bygger på att man plockar ut 700 miljoner kronor ur resultatutjämningsreserven och att man landar på ett nollresultat.

– Det är lite av ett överlevnadsår. De kommande åren ser bättre ut, säger Axel Josefson.

Enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR, behövs 20 miljarder kronor i tillskott för att kunna upprätthålla välfärden under nästa år. I regeringens budget finns endast 6 miljarder avsatta för ändamålet, något de rödgröna ser som ett dråpslag.

Axel Josefson väljer att inte kritisera den egna regeringen.

– Vi måste jobba där vi är och jag tror att vi kommer att kunna hantera det, säger han.

Marginellt mer till skolan

När de rödgröna partierna presenterade sin budget i förra veckan riktade Axel Darvik (L) hård kritik mot anslagen till grundskolan. Ändå är den budgetram som grundskolenämnden får av M, L, KD och D bara marginellt större.

– Vi har lagt in en välfärdsreserv på 175 miljoner kronor för att kunna hantera det. Utöver det så har vi en annan modell för hyressättningen. Det handlar om cirka 200 miljoner ytterligare, säger han.

ANNONS

I förra veckan sa du att det saknades en halv miljard i den rödgröna budgeten och att det skulle leda till att 750 personer inom skolan får gå. Hur många blir det med er budget?

– Vi hoppas att vi hamnar betydligt lägre, men det handlar om hur vi kan effektivisera lokalanvändningen. För det är ju lokaler och löner som finns att spela med, säger han.

Hela torsdagen är avsatt för budgetdebatt i kommunfullmäktige. Den rödgröna budgeten ser ut att få starkast stöd, eftersom Centerpartiet kommer lägga fram en egen budget.

LÄS MER:En ny och sämre verklighet präglar budgeten

LÄS MER:Nu vill de rödgröna stoppa valfriheten – igen

LÄS MER:Göteborgs skolor kan tvingas skära ned

ANNONS