Så tar du dig upp ur en isvak

Isen är vacker men förrädisk. Om den brister har man bara några minuter på sig. Hur tar man sig upp ur en isvak? Vad ska man göra om man ser någon ramla i? Här kan du läsa vad du ska tänka på innan du ger dig ut på isen – och vad du ska göra om olyckan är framme.

ANNONS
|

Solen strålar över Kåsjön, Partille. Rakt under hopptornet har räddningstjänsten sågat upp en vak för att öva dykning. De pekar på vakens kant och gissar på ungefär 20 centimeter tjock is.

I videon ovan kan du se när GP:s reporter testar att hoppa i vaken – och hur man tar sig upp igen.

Det är tidig torsdagseftermiddag och relativt tomt på sjön. Men de senaste veckorna har fint väder och till synes stabila isar lockat ut folk på sjöar och havet för en promenad eller skridskotur. I måndags var olyckan framme. En person gick genom isen utanför Lilleby havsbad på Hisingen. Personen hittades medvetslös i vattnet och fördes till sjukhus.

ANNONS

LÄS MER:Tillståndet allvarligt för man som som räddades ur vattnet

Isdubbar och ispikar

Agnes von Essen håller upp isdubbarna. Hon är teamledare vid Svenska Livräddningssällskapet i Göteborg och vid hennes fötter ligger ispikar och i ryggsäcken ligger ett ombyte i en plastpåse.

Ispikar, isdubbar och räddningslina är bra saker att ha med sig ut på isen.
Ispikar, isdubbar och räddningslina är bra saker att ha med sig ut på isen. Bild: Olof Ohlsson

– Det är helt otroligt när solen ligger på så här, det glittrar och det är jätteskönt, säger hon men tillägger:

– Nu är det så sällan is i Göteborg, det var längesen. Då tänker många att de ska passa på, de tar på sig skridskorna och så missar de hälften av det de borde tänka på.

LÄS MER:Så är isläget i Göteborgsområdet

LÄS MER:Dane såg mannen gå genom isen vid Lilleby havsbad

Utrustning att ha på isen

Hon förklarar att man ska tänka på tre saken när man ska ut på isen.

  1. Du ska ha kunskap om isen
  2. Du ska ha rätt utrustning
  3. Du ska ha sällskap

– Med kunskap menar vi att du vet var isen är svag och vad som är tillräckligt tjock is. Man säger att det ska vara absolut minst tio centimeter, säger Agnes von Essen.

Agnes von Essen vid Göteborgs Livräddningssällskap instruerar GP:s reporter som hoppar i en isvak på Kåsjön. Högst upp i artikeln kan du se videon.
Agnes von Essen vid Göteborgs Livräddningssällskap instruerar GP:s reporter som hoppar i en isvak på Kåsjön. Högst upp i artikeln kan du se videon. Bild: Olof Ohlsson

När det gäller utrustning tipsar hon om att först tänka igenom vilken typ av utflykt man ska göra. Hur länge ska man vara ute och hur mycket mat och dryck bör man ha med? Oavsett är något varmt att dricka i en termos alltid en bra idé.

– Man ska alltid se till att ha rätt kläder så man håller sig varm. Kanske inte sneakers och joggingbyxor, säger Agnes von Essen.

ANNONS

Man bör även ha ett ombyte som ligger i en plastpåse eller vattentät väska. Om man ramlar i vattnet behöver man nämligen torra kläder att byta om till. Det kan även vara en idé att ha telefonen vattentätt och visselpipa så du kan larma efter hjälp om det behövs.

– Sedan ska isdubbarna alltid hänga kring halsen. Ispik har man för att testa isen och se hur tjock den är och en räddningslina brukar vi säga är bra att ha, säger Agnes von Essen.

LÄS MER:Varningen: Saltvattnet väller upp och försvagar havsisen

Hur tar man sig upp ur en isvak?

Det är bara 1-2 grader i vattnet i isvaken och Agnes von Essen instruerar hur man ska göra när man går genom isen:

  • Du kan ropa på hjälp, men försök andas långsamt och djupt.
  • Ta dig upp åt samma håll som du kom ifrån – där vet du att isen håller.
  • Använd isdubbarna för att hugga tag i isen, sparka med benen och dra dig upp ur vaken.
  • Ställ dig inte upp direkt utan kryp eller åla en bit från vaken.
  • Byt om till torra kläder och drick något varmt.
GP:s reporter tar sig upp ur en isvak med isdubbar.
GP:s reporter tar sig upp ur en isvak med isdubbar. Bild: Olof Ohlsson

Hur hjälper man någon som gått genom isen?

Det är minst lika viktigt att veta hur man hjälper andra om man ser någon som ramlar i.

  • Ring först efter hjälp på 112.
  • Ta dig fram till vaken och personen, men ta det lugnt och försiktigt.
  • Isen är uppenbarligen svag, så gå inte fram utan kryp eller åla så du sprider ut din vikt.
  • Stanna en bit från vaken. När det är några meter kvar, stanna på säkert avstånd och använd till exempel en räddningslina för att få tag på och dra upp personen.

LÄS ÄVEN: Sol och 15 minusgrader till helgen

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS