Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Låga temperaturer i Göteborg

Vinterkylan fortsätter hålla Göteborg i sitt grepp. Lagom till helgen kan temperaturen sjunka ner mot minus 15. Med lite blåst på det kan den upplevda temperaturen kännas som 24 minusgrader, så det gäller att klä sig rätt.

Januari och februari brukar vara årets kallaste månader och hittills har februari verkligen levererat kyla till Göteborg och Västsverige. Temperaturen har pendlat mellan någon minusgrad till runt tio minus i Göteborg, och lagom till helgen ser temperaturen ut att sjunka ännu mer.

– Kylan vi haft en tid fortsätter att bita sig fast. På torsdag och fredag morgon sjunker temperaturen. Innanför kusten går den ner mot minus 20, vid kusten och i Göteborg blir det mellan 10 och 15 minusgrader, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Linus Karlsson är meteorolog på SMHI och säger att de kommande nätterna och morgnarna blir riktigt kalla. Bild: SMHI
Linus Karlsson är meteorolog på SMHI och säger att de kommande nätterna och morgnarna blir riktigt kalla. Bild: SMHI

LÄS MER: Göteborgs väderrekord sedan 2010

Han menar att den upplevda temperaturen kan bli ännu lägre, då vindarna tidvis blir måttliga.

– Det biter i extra mycket om det blåser mer. Med en temperatur på tio minusgrader, upplevs det som 17 minus. Vid 15 minusgrader och en vind på fem meter per sekund upplevs det som minus 24.

På dagarna kommer temperaturen gå upp några grader och hamna på mellan sex och åtta minusgrader. Men på torsdag väntas upp till måttliga vindar på dagen, vilket gör att det kan upplevas som ännu kallare.

Till helgen fortsätter de kalla nätterna och morgnarna, vid kusten blir det runt tio minusgrader och strax innanför kusten 15 till 17 minusgrader. På dagtid blir det mildare då temperaturen stiger till runt två till tre minusgrader. Linus Karlsson ger goda förhoppningar om att solen iallafall kommer att fortsätta lysa resten av veckan.

Mild 2020 i Göteborg

Kylan Göteborg haft under februari har göteborgarna inte fått känna av på flera år. Senast det var riktigt kallt var 2016 då hade staden neråt 16 minusgrader i januari. Åren efter det har temperaturen varit avsevärt högre.

– 2020 var väldigt mild, 27 februari var det 5,5 minusgrader, i övrigt var det sparsamt med dagar med minusgrader.

Däremot var vintrarna 2010 till 2013 riktigt kalla i Göteborg. Kallast var det den 26 december 2010 med 16,7 minusgrader.

Årets hittills kallaste dag i Göteborg var den femte februari, då var det 12, 6 minusgrader. Det rekordet kan möjligen komma att slås de kommande dagarna, menar Linus Karlsson.

Nästa vecka ser ut att bli mildare – i alla fall som prognosen ser ut just nu.

Så håller du dig varm i kylan

För att kunna njuta av vintern utan att frysa när det är många minusgrader ute finns det flera saker att tänka på.

Cajsa Rännar är friluftsexpert hos Friluftsfrämjandet och hon har en hel del råd.

Det första att tänka på är vad man har närmast huden. Man ska undvika bomull för det kyler mer än det värmer, som en t-shirt i bomull eller en bomullsskjorta.

– Använd merinoull som är supermjuk. Ha även tunna merinoullstrumpor på fötterna, de värmer mer än ett par i bomull.

Cajsa Rännar är friluftsexpert på Friluftsfrämjandet. Bild: Abraham Engelmark
Cajsa Rännar är friluftsexpert på Friluftsfrämjandet. Bild: Abraham Engelmark

Att ha mössa gör stor skillnad för hela kroppen, menar hon. Håller man huvudet varmt fryser man inte lika mycket om händer och fötter heller.

För att hantera blåsten är hennes råd att man ska dra upp huvan på jackan. Ett annat av hennes tips är att skippa fingervantarna eller handskarna, och använda tumvantar istället. Man blir oerhört mycket varmare av det, enligt Cajsa Rännar, eftersom fingrarna värmer varandra.

– Vill man inte köpa nya vantar – köp merinoullsliner och stoppa i dina gamla tumvantar.

Viktigt är också att hålla benen varma, då ska man dra på sig ett par termobyxor eller en termokjol, tycker hon. Under byxorna är långkalsonger i merinoull att föredra framför sådana i bomull.

– Har man inget på benen fryser man över hela kroppen. Vill man inte ha termobyxor, ha då en så lång jacka som möjligt, säger Cajsa Rännar.

Till fötterna kan man välja skor med tjockare sula, eller lägga i en ullsula.

LÄS MER: Johanneskyrkan öppnar för hemlösa i kylan

LÄS MER: Rödgröna kräver att kommunen agerar för de hemlösa

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.