Glaspartier som går runt hörnen ska ge ett öppet och dynamiskt intryck, enligt arkitektbyrån Bornstein Lyckefors.
Glaspartier som går runt hörnen ska ge ett öppet och dynamiskt intryck, enligt arkitektbyrån Bornstein Lyckefors. Bild: Bild: Bornstein Lyckefors Arkitekter

Så ska Skeppsbron och Merkurhuset se ut

En av Göteborgs mer kända byggnader, Merkurhuset på Skeppsbron, ska byggas ihop med ytterligare en huskropp. Glas, tegel och betong dominerar det som ska bli Forsman & Bodenfors nya huvudkontor.

ANNONS
|

Merkurhuset, byggt 1897, är det äldsta kvarvarande huset på Skeppsbron. Delar av den sida som vetter bort från älven har rivits under sommaren. Där ska nu en ny byggnad kopplas på. Fastigheten ägs av Bygg-Göta och Platzer där Patrik Lund är projektchef. Om ungefär två år ska bygget vara klart, enligt honom.

– Rivningen är färdigställd och vi har påbörjat förberedande markarbete. Vi hoppas vara färdiga i mitten av 2021 någonstans, säger han.

Många turer

Skeppsbron har pekats ut av kommunen som kanske den bästa mark och det bästa läge som finns i Göteborg. Samtidigt är utvecklingen av området ett kommunalt sorgebarn, som gång på gång har varit uppe i olika politiska instanser utan att komma i mål. Knäckfrågan handlar om hur kommunen ska utveckla området och samtidigt undvika en förlustaffär i miljardklassen.

ANNONS

Det finns redan en klubbad och laga kraft-vunnen detaljplan och byggrätter utdelade till byggbolag. Om kommunen skulle riva upp detaljplanen, som några partier varit inne på, så skulle Göteborg kunna bli skadeståndsansvarig gentemot sakägarna, alltså exploatörer och fastighetsägare som då förlorar sin rätt att bygga enligt gällande detaljplan.

Merkurhuset sett från älvsidan. Rosenlundsverket i bakgrunden.
Merkurhuset sett från älvsidan. Rosenlundsverket i bakgrunden.

– Rent teoretiskt så påverkar turerna kring Skeppsbron inte oss alls. Vi har en gällande detaljplan och rätt att bygga. Det känns jätteroligt att få komma igång. Det finns en stark efterfrågan och läget är fantastiskt bra med koppling mellan Järntorget, Stadshuskajen, Skeppsbron och Esperantoplatsen, säger Patrik Lund.

Rosenlundsverket påverkar på flera sätt

Huset är ritat av arkitektbyrån Bornstein Lyckefors. Inspirationen har hämtats från bland andra byggnader och områden i närheten, enligt arkitekten Per Bornstein.

– Huset är en tolkning av platsen och gamla Merkurhuset, stenstaden men också det industriella från till exempel Göteborgs hamn och Rosenlundsverket, säger han.

Närheten till Rosenlundsverket och eventuell brand- och explosionsrisk kopplat till fjärrvärmeverket gör att husets västra sida kommer rymma fönsterlösa trapphus. I övrigt har utformningen skett i samråd med byggherrarna, staden och husets största hyresgäst Forsman & Bodenfors. Den världskända reklambyrån kommer att sitta på fem av husets totalt åtta våningar. Bottenvåningen blir till största del restaurang.

Bygglovsansökan för byggnaden inlämnades under den gångna sommaren.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS