Så mycket räkor har Heaven 23 på sina räkmackor

Få maträtter är mer förknippade med Göteborg än en räkmacka, och den 14 oktober hyllas den klassiska smörgåsen med en egen dag. På restaurang Heaven 23, som är kända för sin räkmackor, ökar försäljningen. Här visar köksmästaren Fredrik Andersson hur deras mackor tillverkas, och varför man inte ska ha ett ljust bröd.

ANNONS
|

Den 14 oktober är det räkmackans dag, en dag som har funnits sedan 2009 – på initiativ av Arlanda och Landvetter flygplats. På de två flygplatserna är räkmackan den mest populära maträtten, och varje vecka säljs ungefär 5 000 stycken smörgåsar. Det rör sig alltså om 260 000 sålda räkmackor per år.

Men det finns få rätter som är så förknippade med Västkusten och Göteborg som den klassiska räkmackan. På restaurang Heaven 23 i Gothia Tower finns en av Göteborgs mest kända räkmackor.

Där har den sålts sedan 1984, men det var inte förrän 2002 i samband med att det andra tornet var färdigbyggt och Heaven 23 invigdes som mackan fick sitt riktiga genombrott. Sedan dess har mackan ökat i försäljning och blivit en turistattraktion.

ANNONS

I snitt säljs över 500 räkmackor på dag på Gothia Towers hotell, men flest på Heaven 23. Hittills i år har de sålt cirka 150 000 stycken av sin king size räkmacka, och innan året är slut räknar de med ha sålt 200 000 menar Fredrik Andersson, köksmästare och ansvarig för Gothia Towers alla restauranger.

Storleken på räkmackan är det restaurangen är kända för. Sedan den började säljas har den varit i samma storlek och med 200 gram räkor. Och den finns bara i en storlek.

– Vi delar inte på den, jag menar man delar ju inte en Big Mac eller en Volvo. Ser vi på tallrikssvinnet så äter de flesta upp. Kanske lämnar de lite sallad eller bröd, men inga räkor, säger Fredrik Andersson.

Mörkt eller ljust bröd till räkmackan

Mycket lite har förändrats på räkmackan sedan 1984, enligt Fredrik Andersson. Från början låg det skuren gurka och cocktailtomater på den, numera garneras den med picklad rödlök och saltad gurka. I början fanns mackan med chilimajonnäs, numera är den inte smaksatt.

När det kommer till vilket bröd man ska ha till räkmackan kan det vara en vattendelare. En del vill ha ett ljust rostat, andra en mer grovt. Fredrik Andersson tycker att ett mörkare bröd är bättre för att möta upp majonnäsen.

ANNONS

– Ett vitt bröd bara försvinner och blir bara en konsistens.

Deras bröd är i grunden en hönökaka som gjorts mustigare och smaksatts med dill och malt. Det har funnits med sedan början av 2000-talet.

Mycket av råvarorna går upp och ned i pris, inte minst priset på räkorna, vilket även kan påverka priset på mackorna som i dag kostar 245 kronor att äta på plats.

Hur mycket tror du folk är villiga att betala för en räkmacka?

– Smärtgränsen ligger nog runt 300 kronor, med dagens mängd räkor, säger Fredrik Andersson.

Räkorna kan landodlas i framtiden

Räkorna är MSC-märkta och fiskas i Nordvästra Atlanten, där de kokas direkt på fiskebåtarna. Sen skalas de för hand i Bulgarien, innan de fraktas till Göteborg.

– Förut gick räkorna i hinkar, men de var skymmande och tog plats. Nu får vi dem vakuumförpackade i sin lag och i backar som sen går tillbaka till fiskhandlarna, säger Fredrik Andersson.

Han menar att skulle räkorna fiskas där de är grönlistade för att sedan skalas i Göteborg skulle priset för en räkmacka landa på mellan 800 och 900 kronor.

De skulle vilja använda sig av räkor som är fiskade i närheten av Göteborg, men då det rör sig om så stora mängder skulle de riskera att fiska ur området på räkor, menar Fredrik Andersson.

ANNONS

Han är medveten om att räkan är en hotad art och berättar att restaurangen har inlett en dialog med företag om att landodla räkor, alltså i bassänger.

– Vi vill driva utvecklingen om det här och vårt mål är att servera mackor med odlade räkor om ett par år.

Hur ser räkmackans framtid ut?

– Vi i Göteborg behöver gå ihop för ett hållbart fiske, för stan är så förknippad med räkor, så vi måste alla ta vårt ansvar.

Fakta om räkmackan på Gothia Tower

Hittills i år har cirka 150 000 räkmackor sålts på Gothia Towers.

Det går åt ungefär 40 ton skalade räkor, varje år.

Det går åt 14 ton majonnäs, varje år.

Det går åt 10 ton sallad, odlad i Skåne, varje år.

Det går åt 200 000 ägg från frigående höns, varje år.

De säljer flest räkmackor under sommaren och Bokmässan.

LÄS MER:Efter kritiken mot svenska räkor: ”Ät med gott samvete”

LÄS MER:Årets första hummer under klubban idag

LÄS MER:Kaeth Gardestedt ligger bakom kanelbullens dag

ANNONS