Kaeth Gardestedt ligger bakom kanelbullens dag

På kanelbullens dag äts cirka nio miljoner bullar i Sverige. Faktum är att bagerierna får ta in extra personal för att baka och sälja dem. Och allt är tack vare Kaeth Gardestedt.
– De är symboliska med kärlek och omtanke, säger Kaeth Gardestedt, som instiftade högtiden för 25 år sen.

ANNONS
|

Den 4 oktober firas kanelbullens dag i Sverige och svenskarna mumsar i sig rekordmånga hembakta och köpta kanelbullar. Enligt Sveriges bagare & konditorer kommer svenskarna äta över nio miljoner bullar under dagen.

Bagerierna får ladda upp med extra personal, både för att baka bullarna och sälja dem. Hos till exempel göteborgska kedjan Steinbrenner & Nyberg går man från att baka 500 bullar en vanlig tisdag, till att baka 14 000 på kanelbullens dag.

I år firar högtiden 25 år. Det var 1999 som Kaeth Gardestedt, som då jobbade som pr-konsult för Hembakningsrådet, instiftade dagen. Anledningen var att Hembakningsrådet firade 40 år.

ANNONS

– Jag ville att vi skulle fira 40-årsjubileet med ett bakverk så jag frågade folk bland annat på stan, vilket som var deras favoritbakverk och svaret blev kanelbullen. De är symboliska med kärlek och omtanke, säger Kaeth Gardestedt.

Kaeth Gardestedt kommunikatör och tidigare pr-konsult, är den som instiftade kanelbullens dag för 25 år sedan.
Kaeth Gardestedt kommunikatör och tidigare pr-konsult, är den som instiftade kanelbullens dag för 25 år sedan. Bild: Tage Zeberg

Att det blev just den 4 oktober var för att dagen skulle infalla på hösten. På den tiden fanns inga sociala medier, så Kaeth Gardestedt jobbade hårt i ett par år för att lobba för kanelbullens dag. Och arbetet bar frukt, efter fyra år hamnade kanelbullens dag i almanackan.

Därför behövs kanelbullens dag

Men Kaeth Gardestedt hade större ambitioner än så, för när dagen väl var etablerad var tanken att ta någon procent av varje såld bulle, för att sen skänka pengarna till olika välgörande ändamål. Det startades till och med en fond, men bageribranschen nappade inte på hennes förslag.

Varför behövs kanelbullens dag?

– Det behövs positiva dagar att samlas runt, och det finns ungdomar som till och med säger att det är som en nationaldag.

Att svenskarna äter mycket bullar överlag menar Kaeth Gardestedt beror på att vi är ett fikande folk. Medan fransmän hellre tar en pastis, är fika med en bulle typiskt svenskt.

– Vi är ett arbetande folk, och att ta en fika med bulle har alltid varit ett bra avbrott som ger energi.

ANNONS
Mer än varannan svensk äter minst en kanelbulle på kanelbullens dag. Arkivbild.
Mer än varannan svensk äter minst en kanelbulle på kanelbullens dag. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg / TT

Kaeth Gardestedt har bakat flera tusen kanelbullar

Även om kanelbullen är typisk för Sverige, äts den också utomlands tack vare Svenska kyrkan, Ikea och svenskar som bor runt om i världen.

Det där med att baka bullar av en vetedeg är inte unikt för Sverige, det är däremot att fylla den med smör, socker, kanel och pärlsocker ovanpå. Kanelbullen har funnits i över 100 år och kommit att bli vår traditionella bulle, menar hon.

Kaeth Gardestedt bakar själv kanelbullar årligen och hon säger att det blivit flera tusen genom åren. Bullarna har hon sen delat ut till människor hon träffat, som brevbäraren, grannarna och tidningsbudet. Och självklart kommer hon att baka kanelbullar och dela ut på sin egenstiftade dag i år med.

Så vad är en kanelbulleexperts tips för att få till den perfekta kanelbullen?

– Viktigaste är att degen är väljäst och att inte snåla med smöret. Under andra jäsningen ska degen snabbt resa sig när man trycker på den. Sen ska de in i ugnen tills de får fin färg, ungefär i fem till tio minuter. Sen ska de tas ut för att avnjutas, säger Kaeth Gardestedt.

LÄS MER:Så lyckas du med nätdejtingen – och det här ska du undvika

LÄS MER:Här är världens farligaste djur som dödar flest människor

LÄS MER:Så hindrar du möss från att ta sig in i huset inför vintern

Här är bagarlandslagets recept på kanelbullar

Deg

Mjöl 2300 gram

Mjölk 1000 gram

Jäst 100 gram

Socker 400 gram

Kardemumma 30 gram

Salt 15 gram

Smör 400 gram

Ägg 100 gram (är två små ägg)

Fyllning

Smör 1300 gram

Socker 800 gram

Kanel 66 gram

Sockerlag

100 gram socker

100 gram vatten

Koka upp

Äggpensling

Vispat ägg

Pärlsocker

Degen

Blanda alla ingredienser förutom smöret.

Kör 5 minuter i degblandaren på låg hastighet.

Lägg i rumstempererat smör och kör ytterligare 5-10 minuter, i något snabbare hastighet, tills degen känns smidig och mjuk.

Låt degen jäsa under duk eller plast i ca 30 minuter.

Lägg gärna in degen i kylskåp tills den är kall och något hårdare.

Fyllning

Blanda ingredienserna till en len smet.

Forma bullarna

Kavla ut degen till önskad tjocklek.

Bre ut ordentligt med fyllning.

Forma till önskad bulle.

Låt jäsa i rumstemperatur till dubbel storlek. Tips! Stoppa istället in plåten i en avstängd ugn med lampan på (ger lite värme) med vatten sprejat på dem.

Pensla på ägg och lägg på pärlsocker.

Baka av i 200 grader ca 10 minuter.

Pensla på sockerlag

Receptet ger 70-80 stora bullar.

Receptet kommer från Gabriel Olsson i Svenska Bagarlandslaget.

ANNONS