Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.
Leif Dotevall, ställföreträdande smittskyddsläkare och Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen. Bild: Robin Aron

Regionen: Ökningen av coronafall beror på antalet tester

Det har inte skett någon dramatisk ökning av antalet coronafall i Västra Götaland – snarare handlar det om att regionen utökat masstestningen med 150 procent de senaste dagarna.
– Nu ser vi den sanna bilden, säger smittskyddsläkare Leif Dotevall.

ANNONS
|

Under torsdagen sa Folkhälsomyndigheten att smittspridningen i Västra Götaland ökar snarare än att ligga på en stabil nivå. Men den bilden tillbakavisas av Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

– Det som Folkhälsomyndigheten gick ut med igår beror på att vi provtar mer, den som söker han finner, säger hon.

LÄS MER:Västra Götaland bakom plötsliga ökningen av coronafall i hela Sverige

I måndags började Närhälsan testa samtliga personer som uppvisar symptom för coronaviruset kostnadsfritt. Det har inneburit att masstestningen, bestående av så kallade PCR-tester, i Västra Götalandsregionen under de senaste fyra dagarna ökat med 150 procent.

– Den här bilden har väckt en del funderingar eftersom staplarna skjutit i höjden, säger Leif Dotevall.

ANNONS

– Om man provar fler milt sjuka så visar det den sanna bilden gentemot det vi sett tidigare.

LÄS MER:Wold: Körsång bland det farligaste som finns

LÄS MER:Därför har Norge lyckats bättre i kampen mot corona

Antalet unga ökar kraftigt

Lägesbilden i regionen är som sådan att antalet äldre som blir smittade av viruset minskar stadigt. Däremot visar masstestningen nu att andelen personer inom åldersgrupp 20-69 år ökar kraftigt och framförallt är det personer som är milt sjuka – gruppen som tidigare inte behövt uppsöka vård och därför inte heller redovisats i statistiken.

Överlag så ligger Västra Götalandsregionen fortsatt på en stabil nivå som fortsatt kommer sjunka över tid. Undantaget är Skaraborg där man sett ett kraftigt uppsving av fall den senaste tiden.

– Jag vill betona att det ser olika ut regionalt, men som helhet minskar vårdbehovet på totalen, säger Ann Söderström.

LÄS MER:Experterna om världen efter coronakrisen

Västra Götalandsregionen har använt sig som Region Stockholm som grund för att avgöra i vilken takt trycket på sjukvården kommer att sjunka. Stockholm hade en halveringstid, beräknat från den allra mest intensiva perioden, på ungefär fem och en halv veckor.

Regionen bedömer nu att den här perioden kommer att vara nådd ungefär vid midsommar om allt går i rätt riktning.

Toppen för antalet patienter på IVA i Västra Götaland var 97 inlagda, och i den ordinarie vården var det 279 inlagda coronapatienter som vårdades på sjukhus men inte behövde intensivvård.

ANNONS

– Vi bedömer en halveringstid på fyra till sex veckor för IVA-vård och sex till tolv veckor för vanlig vård. Då skulle vi ligga någonstans mellan 40-60 IVA-platser och 140-200 ordinarie platser.

LÄS MER:Därför levererades glädjebudet med sådant allvar

Sjukhuspatienterna har immunitet

Antikroppstester, de tester som visar om du haft coronaviruset först efter aktiv infektion, har varit flitigt omdebatterade under lång tid.

Sedan tidigare har dessa förekommit hos privata aktörer i form av patienten fått en stickprov i fingret och sedan fått svar efter 10 minuter.

Dessa har av Folkhälsomyndigheten dömts ut för att inte vara tillräckligt tillförlitliga.

– Vi har själva velat testa på labbet men har avvaktat. Tills i dag efter som vi nu har jättebra tester, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset

De tester som analyserats på Sahlgrenska universitetssjukhuset visar att bland blodgivare har exempelvis tre procent utvecklat antikroppar, alltså immunitet mot viruset.

En mer komplex form är så kallade neutralisationstest, ett slags krångligare test som endast går att göra på högrisklabb, men inte i masskala.

– Vår take away är att alla som legat på sjukhus har utvecklat antikroppar, och alla de testerna har varit neutralisationstester, säger Tomas Bergström.

LÄS MER:Coronaforskare från Göteborg i Tegnells expertgrupp

ANNONS