Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens dagliga myndighetsgemensamma pressträff om om covid-19. Bild: Pontus Lundahl/TT
Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten, under torsdagens dagliga myndighetsgemensamma pressträff om om covid-19. Bild: Pontus Lundahl/TT

Västra Götaland bakom plötsliga ökningen av coronafall i hela Sverige

Sverige har fått ett uppsving av antalet personer som rapporteras bli sjuka i corona – och merparten av det beror på smittspridningen i Västra Götaland.
– Den här tendensen vi ser i Västra Götaland är viktigt att vi får kontroll på, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Den senaste tiden har kurvan över antalet inrapporterade fall i coronaviruset planat ut men på torsdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten framgick det att antalet börjat öka igen.

– I Sverige kan vi se att vi har ett uppsving nu på slutet tyvärr, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi ser ökande fall igen, som inte är i vård- och omsorgspersonal utan i övriga, som bland annat är personal som läggs in eller provtas av medicinska skäl.

LÄS MER: Cykelskjulet där kollegorna provtar varandra för coronaviruset

Oroväckande trend

Redan i förra veckan larmade Sahlgrenska universitetssjukhuset om en oroväckande trend: Antalet inlagda fall på sjukhuset hade plötsligt börjat öka igen.

Och när Anders Tegnell redogjorde att kurvan för Sverige har börjat öka härledde han också orsaken till smittspridningen i Västra Götaland.

– Det är en stor del av ökningen som kommer från Västra Götaland, säger han.

– Vi har en dialog med dem (Västra Götalandsregionen) för att försöka förstå vad som har hänt. Här har vi ökad smittspridning med fler inläggningar inom sjukvården också.

LÄS MER: Kurvan har vänt upp – nu läggs fler in på sjukhus

Oklar orsak bakom

Exakt vad som orsakar ökningen är i nuläget oklart.

– Vi får analysera närmare vad det egentligen beror på, säger Anders Tegnell.

– Den här tendensen vi ser i Västra Götaland är det viktigt att vi får kontroll på.

Bakgrunden till att Sveriges siffror plötsligt börjat öka skulle kunna ha viss koppling till de närmaste veckorna, menar Tegnell.

– Det handlar om att minska våra sociala kontakter, det är i den delen som det är viktigast att man gör åtgärder och allt annat är sekundärt. Den ökning vi ser har viss koppling till de gångna helgerna och kan hänga samman med ett mönster av att fler rör sig ute och ses, säger han.

LÄS MER: Kurvan har vänt upp – nu läggs fler in på sjukhus

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.