Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Römosseskolan anmäler Axel Darvik (L) för förtal

Römosseskolans styrelse polisanmäler kommunalrådet Axel Darvik (L) för förtal. Detta då de anser sig beskrivna som ”extremister” och ”kriminella”.
– Jag kommer inte skrämmas till tystnad, svarar Axel Darvik.

I ett Facebookinlägg riktar Axel Darvik hård kritik mot hur Römosseskolans huvudmän bedrivit verksamheten. Det handlar enligt honom om oklara ägarförhållanden, skolpengar som gått till besök på sexklubbar och till politisk extremism, vilket gjort att skolans förre rektor Abdirizak Waberi har åtalats för grov ekonomisk brottslighet.

Enligt åtalet, som väcktes tidigare i november, har cirka 13 miljoner kronor av den kommunala skolpengen använts för helt andra ändamål, bland annat har pengarna gått till Waberi själv och till organisationer i Somalia.

Abdirizak Waberi nekar till brott.

I inlägget kritiserar Axel Darvik även S, V och MP som velat fortsätta betala ut skolpeng till Römosseskolan, något den styrande alliansen motsätter sig.

LÄS MER: Göteborgs stad hotar att vräka Römosseskolan

Axel Darvik skriver:

”De rödgröna kastar sig på bankdosan för att betala ut mångmiljonbelopp till extremister och kriminella utan omtanke om barnen som står i dilemmat om de ska acceptera sin nya skolplacering. Allt för det politiska spelets skull. Helt skamlöst säger de samtidigt ”inte en krona till.”

LÄS MER: Skolinspektionen stänger Römosseskolan

Advokat: Sprider osanningar

Passagen om ”extremister och kriminella” har fått Römosseskolans ledning att reagera. Under fredagskvällen polisanmäldes Axel Darvik för förtal, uppger skolans juridiska ombud Dan Eliasson för SVT Nyheter Väst.

”Den enda misstänkte brottslingen i allt detta (tidigare rektorn, reds. anm.) anmäldes av oss och utestängdes från allt på skolan innan sommaren, säger han i ett uttalande.

– Axel Darvik gjorde dessutom en fullständig bakgrundskontroll på alla i styrelsen och fick bekräftat laglydigheten hos varje ledamot med sina egna ögon, men valde ändå att sprida osanningar och svartmåla oss offentligt, tillägger han.

Till GP säger Axel Darvik att han i inlägget syftar på de transaktioner som skett från Römosseskolan till organisationer i Somalia.

– Römosseskolan är ju utredd för att det har skett betydande oegentligheter kopplade till skolan. Jag tycker det finns god grund att misstänka att offentliga medel har gått från Römosseskolan till organisationer som är kopplade till extremism och kriminalitet.

Vilka anser du vara extremister och kriminella?

– Jag har hela tiden uppehållit mig vid transaktionerna och var pengarna till slut har hamnat. Där finns det kopplingar till bland andra Muslimska Brödraskapet som har som bärande ideologi att motverka integrationen i Sverige. De står för en religiös extrem politisk agenda.

Kommunalrådet säger sig inte ångra hur han formulerat sig.

– Jag ser polisanmälan som ett sätt att flytta fokus från de besvärande omständigheter som finns i att de här transaktionerna har skett, så jag kommer inte skrämmas till tystnad.

LÄS MER: Römosseskolan får drivas vidare

Stor konflikt om skolans framtid

Den senaste konflikten om Römosseskolan inleddes i juni då Göteborgs stad stoppade sina utbetalningar till skolan. Detta då man upptäckt oklarheter kring skolans ägarförhållanden samt ekonomi.

En granskning i GT tidigare i november kunde visa hur skolans pengar bland annat gått till besök på sexklubbar utomlands.

I augusti beslutade tingsrätten att Göteborgs stad måste betala ut skolpeng, något staden har överklagat.

LÄS MER: Nytt åtal mot Römosseskolans tidigare rektor

I oktober drogs skolans tillstånd in av Skolinspektionen. Förvaltningsrätten har dock beslutat att Römosseskolan fortsatt får hålla öppet, i väntan på ett definitivt beslut.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.