Polisen grep fyra personer i samband med flera olika personrån under helgen.
Polisen grep fyra personer i samband med flera olika personrån under helgen. Bild: Lasse Edwartz

Rånvåg i Göteborg i helgen – fyra personer gripna

Under helgen anmäldes 17 fall av personrån i Göteborg. Fyra personer greps.
– Det här är tyvärr ett återkommande problem, säger Erik Nord, polischef i Göteborg.

ANNONS
|

Under de senaste åren har en stor del av brottsrapporteringen i Göteborg handlat om personrån. Varje dag anmäls det i snitt tre personrån i Göteborg. Men efter helgen hade polisen 17 anmälda personrån på sitt bord.

– Vi brukar säga 1 000 personrån per år eller tre per dygn. Helgerna kan rusa iväg ibland, det är inget alarmerande i det. Men det här är tyvärr ett återkommande problem som vi brottas med, säger Erik Nord, polischef i Göteborg.

Omständigheterna kring rånen är snarlika.

– De här personrånen har skett kvällstid i centrala Göteborg, men även runt om i stan. Det rör sig företrädesvis om unga män eller pojkar som rånar andra unga män eller pojkar.

ANNONS

LÄS MER:Rån mot unga ökar kraftigt

LÄS MER:Det nya våldet i Göteborg

Fyra personer gripna

Vid några av helgens rån ska en kniv ha funnits med i bilden. Sammanlagt fyra personer greps.

– De är anhållna än så länge, vi får se om det räcker till häktning. Rån av normalgraden tillhör inte brotten där man vanligtvis häktar, det måste vara grovt rån i sådana fall, säger Erik Nord.

Några av de 17 personrånen beräknas vara kopplade till narkotikaaffärer.

– Väldigt ofta är det någon helt oskyldig som blir utsatt för rån, men ibland har personen själv uppsökt miljöer som är lite skumma. Någon försöker köpa narkotika men när man räcker fram femhundringen så tar langaren fram en kniv istället. När man sedan anmäler så avstår man från att berätta om droghandeln, utan det kommer fram när vi utreder. När vi ser höga siffror personrån kan det alltså ha varit andra saker på gång den helgen.

Polischef Erik Nord säger att personrån är ett fenomen som växt de senaste åren.
Polischef Erik Nord säger att personrån är ett fenomen som växt de senaste åren. Bild: Stefan Berg

”Ska inte förringa faran”

För att undvika att bli rånad som privatperson framhåller således polischefen att man först och främst bör undvika att handla narkotika och vara försiktig på vissa platser vissa tider på dygnet. Man bör även undvika att gå hem ensam berusad och vara uppmärksam på folk runt omkring.

– Ibland förefaller det vara ett rånförsök men leder till dödligt våld. Man ska inte förringa faran med rån sent på natten. Kanske rör det sig om en berusad eller narkotikapåverkad förövare. Det är en farlig kombination och det ska man vara medveten om, säger Erik Nord.

ANNONS

LÄS MER:Kvinna död efter knivdåd i Kungälv

LÄS MER:Tobias, 18, knivhöggs till döds i somras – nu kommer domarna

LÄS MER:Ung man knivskuren till döds – tre personer anhållna

Vad kan polisen göra för att personrånen ska minska?

– Vi kan bara vara alerta, jobba med snabba insatser eller bra utredningsinsatser efteråt. Vi kan också gå ut och informera om riskerna.

ANNONS