Polisens larm: Barn stämmer träff för att slåss

Barn, ibland så unga som tio år, samlas för att slåss på allmänna platser. Nu varnar polisen för en oroande trend i Göteborgsområdet.
– Oron vi har är att den här utvecklingen ska få fäste, säger Christina Johansson, gruppchef vid polisen i Mölndal.

ANNONS
|

Unga personer samlas för att slåss, påhejade av vänner som samlas runt dem i en ring. Så kallade street fights, eller gatuslagsmål, har enligt polisen blivit oroväckande vanligt i bland annat Mölndal och Härryda.

– Det vi har sett och reagerar på är att det finns en trend, ett fenomen, kring den här typen av uppgjorda slagsmål, säger Christina Johansson, gruppchef för utredning ungdomar i Mölndal.

Risk att gatuslagsmål sprids

Gatuslagsmålen är inte kopplade till någon specifik plats. Christina Johansson beskriver hur såväl skolgårdar som fotbollsplaner eller någons trädgård kan ses som lämpliga platser av ungdomarna.

Polisen ser det själva, och hör det från andra samhällsaktörer. Nu slår de larm i bland annat sociala medier.

ANNONS

– Oron vi har är att den här utvecklingen ska få fäste. I ett brottsförebyggande syfte vill vi nå ut, så att det inte ska eskalera i något större.

10-åringar med i slagsmålen

Polisen har fått signaler om att vissa barn som deltar i slagsmålen i Storgöteborg är så unga som tio år.

– Då finns en oro, för att ju längre ner i åldrarna man kommer, desto sämre är konsekvenstänket. De behöver hjälp att få reda på hur farligt det här är, så att de förstår vad de faktiskt bevittnar eller är involverade i.

Vilka är riskerna?

– Det kan få oerhörda konsekvenser för den individen som får ett slag mot huvudet eller ramlar och skadar sig illa. Om ett slag träffar rätt behöver det varken vara jättehårt eller utdelat av någon jättekunnig.

LÄS MER:Fler mellanstadiebarn får corona i Västra Götaland

Hon fortsätter:

– Vi behöver komma ur att det här bara är pojkstreck och något som ingår. Det är inte riktigt där vi är, utan vi vill bygga ungdomar som är trygga med att ta egna beslut. Våga säga nej, våga vänd om och gå därifrån.

Christina Johansson och hennes kollegor vill sprida en medvetenhet om vad barn och unga faktiskt gör på sin fritid. De vill också uppmana föräldrar och andra vuxna till att våga ställa frågor och prata om det.

ANNONS

– Prata med dem om vad som är rätt och fel, och vilken väg man ska gå. Våld är inte alltid lösningen på problem.

LÄS MER:Hur kan vi prata med vår tonåring?

LÄS MER:Polisinsats efter larm om street fights

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS