Polisinsats efter larm om street fights

Runt 200 personer samlades på lördagskvällen för organiserat slagsmål i en industrilokal i Älvängen. Polis fanns på plats men vid 19-tiden lämnade deltagarna självmant platsen.

ANNONS
|

Efter att polisen mottagit flera tips om att street fights, organiserade slagsmål, skulle äga rum i en industrilokal i Älvängen under lördagen inledde polisen en insats vid platsen, vilket GT var först med att rapportera.

Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen i region Väst, uppger för GP att runt 200 personer befinner sig vid industrilokalen där personer samlats för att slåss.

– Det är någon form av kamp som arrangerats. En mer avancerad form av MMA, säger han. Det kan ha varit som mest strax över 200 personer på plats.

Polisen anser sig ha en god bild av vilka som arrangerade evenemanget.

ANNONS

– Själva säger de att det var för att spela in en reklamfilm. Men den förklaringen har vi inte riktigt köpt, säger Morten Gunneng.

Trots det stora antalet personer på platsen, vid älven i närheten av Fabriksgatan, har polisen gjort bedömningen att det inte rört sig om en offentlig tillställning. Därmed kan den inte stoppas med hjälp av ordningslagen.

– Vi kan inte ingripa enligt ordningslagen. Allmänheten har inte tillträde hit, det är ett slutet sällskap och då är inte lagen tillämplig, konstaterar Morten Gunneng.

Däremot har polisen upprättat en anmälan om olaga intrång då själva lokalen är en övergiven industrilokal som tillhör kommunen.

– Det är i grund och botten en tillsluten lokal som de tagit sig in in.

”Området är ganska farligt”

Trots det kan polisen inte avvisa personerna från platsen. Framförallt beror det på arbetsmiljöskäl för poliserna på plats.

– Dels är antalet för stort, det är för många på plats, dels är området ganska så farligt med vassa föremål, taggtråd, det är helt beckmörkt på platsen och dessutom är inte byggnaden stabil.

Morten Gunneng uppger att polisen har haft kontakt med några av de inblandade som inte velat samverka.

Flera patruller på plats under kvällen

Att människor kan skadas i samband med aktiviteten på platsen behöver inte heller vara ett giltigt skäl för polisen att stoppa evenemanget.

ANNONS

– Även om våldet är mer än en vanlig kamp så kan man lämna samtycke till en viss gräns av misshandel enligt brottsbalken. Sen kan man ha olika uppfattningar om när den här gränsen är uppnådd, säger han.

– Vi visste att det här skulle ske, men vi kan inte agera i förväg.

ANNONS