Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/2

Pleijel beklagar att Alliansen vill avvakta med klimatåtgärder

Kommunstyrelsen godkände rapporten om hur staden ska bli fossiloberoende. Men åtgärderna för att nå dit dröjer. Något som upprör Karin Pleijel, kommunalråd (MP).
– Vi kan bara beklaga att det är tomma ord från Alliansen, säger hon.

Under onsdagen var rapporten "Fossilfritt Göteborg – vad krävs?" uppe till behandling i kommunstyrelsen. Miljöpartiet och Vänsterpartiet listade i sitt yrkande 18 åtgärder som de vill att staden genomför direkt.

Det handlar om sådant som staden har full rådighet över och som de menar ger stor effekt till en ringa kostnad. Det rör sig bland annat om att byta bränsle och förnya fordonsparken på stadens fordon, införa ett trädbyggnadsprogram, skärpa stadens resepolicy, servera mer vegetarisk mat i kommunala verksamheter samt minska inköpen av plast och engångsmaterial.

Vet vad som måste göras

– Vi har försökt förhandla och få fler partier att stå bakom yrkandet, men vi kan bara beklaga att det är tomma ord från Alliansen när de skriver att de ska verka för att leva upp till de åtaganden som Parisavtalet föreskriver. Det är precis det här vi behöver göra, så jag tycker att det är upprörande att de inte kan gå med på detta, säger Karin Pleijel.

Hon säger att rapporten är det viktigaste dokument kommunstyrelsen haft på sitt bord på många år och att det är nu vi måste agera.

– Den här rapporten visar ju också att ju längre vi dröjer, desto större åtgärder krävs. Det här är inte någonting som går över. Det blir bara värre.

Alliansen och Demokraterna hade ett gemensamt yrkanden – som gick igenom efter votering – med innebörden att kommunstyrelsen godkänner rapporten. De trycker också på att man nu tar fram ett miljöledningssystem, som gör det enklare att mäta effekten av de åtgärder som införs.

S ville bordlägga

Daniel Bernmar, kommunalråd (V), tycker att det är slöseri med tid.

– Det kommer leda till förlorade år. Vi vill sätta igång med en gång, vi har en väldigt tydlig plan för detta.

Socialdemokraterna hade inget eget yrkande alls på mötet. Shahbaz Khan, kommunalråd (S), säger att partiet helst hade velat skjuta fram beslutet för att ha chansen att nå fram till en bredare överenskommelse.

– Det här kräver politiska prioriteringar. Vi har försökt att jobba mot att hitta ett gemensamt åtagande.

Varför har ni inte lyckats nå fram till det?

– Alliansen vill bara anteckna rapporten. Jag tror att det finns en annan aktualitet så länge vi har rapporten som ett aktivt ärende. Jag är rädd att den hamnar på en hylla och att vi går vidare med andra ärenden.

Alliansen vill gå vidare nu

Emmyly Bönfors (C) delar inte alls farhågorna att rapporten ska hamna på en hylla. Hon säger att onsdagens ärende handlade om att godkänna rapporten. Nu när det är gjort går det att gå vidare och titta på de åtgärder som rapporten lägger fram.

– Rapporten kommer ligga till grund för vidare politisk beredning.

Varför inte gå vidare med de punkter som MP och V lyfter fram direkt?

– Vi tycker att man måste sortera politiskt i de här punkterna och se vad vi har ekonomi till och vad som ger mest effekt. Det gör vi gärna över partigränserna, för att se till att vi får mest effekt för de pengar vi satsar.

Daniel Bernmar (V) ser en risk att viktig tid går förlorad, hur ser du på det?

– Jag ser en fara i att bara klubba igenom att åtgärder som står i rapporten rakt av, utan att ha en politisk beredning. Många av förslagen är värderade utifrån ett ekologisk perspektiv, men man måste också ta sociala och ekonomiska hänsyn.

Hur vill du ta frågan vidare?

– Jag hoppas på en dialog mellan alla partier som är intresserade av att delta och att vi prioriterar tillsammans för att sedan komma fram med någonting till kommunstyrelsen så småningom.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.