Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Utlåningen av leksaker så som cyklar kommer försvinna om avvecklingen av bemanningen på Plikta parklek blir verklighet. Bild: Anders Ylander
Utlåningen av leksaker så som cyklar kommer försvinna om avvecklingen av bemanningen på Plikta parklek blir verklighet. Bild: Anders Ylander

Personal på Plikta om framtiden: "Det känns overkligt"

När den nya alliansbudgeten, sannolikt, klubbas igenom på onsdagen innebär det slutet för bemannade lekparker i Göteborg. En av parkerna som tappar all personal är Plikta i Slottsskogen.
– Det känns overkligt, säger Javier Umazabal som vikarierar som fritidspedagog i parken.

Plikta i Slottsskogen har funnits i sin nuvarande form sedan 2011 och har enligt verksamheten själv hittills i år haft 145 000 besökare. När den nya budgeten klubbas igenom innebär det slutet för anordnade aktiviteter i parken.

– Allting är ovisst. Det känns overkligt, man tror inte det kommer vara på riktigt förrän man ser det, säger Javier Umazabal som vikarierar som fritidspedagog i parken.

Javier Umazabal är vikarierande fritidspedagog vid Plikta parklek och hoppas att planen på att avveckla bemanningen inte blir verklighet. Bild: Privat
Javier Umazabal är vikarierande fritidspedagog vid Plikta parklek och hoppas att planen på att avveckla bemanningen inte blir verklighet. Bild: Privat

"Oerhört sorgligt"

Han har startat Facebookgruppen "Rädda Plikta Parklek" där engagerade föräldrar diskuterar lekplatsens framtid. I flödet uttrycker många sin förtvivlan över planerna.

"Oerhört sorgligt", "Dessa parker är viktiga mötesplatser för barn, unga och äldre och bemanning är förutsättningen!", "Tragiskt" är några av reaktionerna.

Läs mer: Alliansens förslag: Avveckla all bemanning på lekparker i Göteborg

Plikta har själva gått ut med ett meddelande där personalen skriver att aktiviteterna kan försvinna inom kort, om budgeten klubbas som planerat:

"Vi vet att vår verksamhet gör skillnad och är oerhört viktig för många människor både i vår stadsdel Majorna-Linné och hela Göteborg".

Oklart när personalen försvinner

När budgeten väntas klubbas igenom på onsdagen kommer verksamheten så småningom försvinna, men exakt när är oklart.

– Det finns inget specifikt datum som är hugget i sten utan det blir upp till förvaltningen och park- och naturnämnden att besluta om, säger Naod Habtemichael (C) till SVT Väst.

Läs mer: Budgetdebatten avbröts – beslut skjuts på framtiden

Utöver Plikta berörs fyra andra lekparker i Göteborg. En av dem är Hammarkullens parklek. Linnea Lindquist är rektor på Hammarkullsskolan och har fått ta emot reaktioner från elever.

– De är ute mycket på grund av trångboddhet och är oroliga och ledsna och har frågat om parken kommer försvinna. De tycker väldigt mycket om fritidspedagogerna där. De är som deras fröknar, de träffar dem varje dag, säger Linnea Lindquist.

Hoppet kvar

Trots att alliansen och Socialdemokraterna nu är överens och väntas klubba igenom budgeten på onsdagen, har Javier Umazabal hopp om att bemanningen får vara kvar på Plikta. Tillsammans med andra besvikna göteborgare planerar han en demonstration mot budgeten utanför stadshuset på onsdagskvällen.

Läs mer: Socialdemokraterna beredda att släppa fram alliansens budget

– Det finns andra exempel där folkrörelsen har fått genomslag, till exempel Feskekörka. Vi går allt mer mot en stad som vill förnyas, men verksamheter som fungerat i alla år, vad gör vi med dem? Hur ska man ta vara på det man har? Parken ger ett värde i stadsdelen och hela Göteborg, det är en jätteviktig del av en levande stad, säger han.

Hur kommer Plikta parklek förändras om bemanningen försvinner?

– Om man tar bort personalen på fritidsgårdar försvinner möjligheten att ge barn meningsfulla aktiviteter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.