Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Gruppledaren Jonas Attenius (S). Bild: Meli Petersson Ellafi
Gruppledaren Jonas Attenius (S). Bild: Meli Petersson Ellafi

Socialdemokraterna beredda att släppa fram alliansens budget

Budgetstriden är över. Socialdemokraterna och alliansen är överens om justeringar, så att alliansens budget ska kunna gå igenom på onsdag.
– Jag är nöjd över att ha nått en uppgörelse, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Den senaste veckan har det det pågått förhandlingar mellan Socialdemokraterna och alliansen, efter det att minoritetsstyret misslyckats med att få igenom budgeten för 2020.

LÄS MER: Budgetdebatten avbröts – beslut skjuts på framtiden

Socialdemokraternas ingång har varit att de vill se en större satsning på skolan och ett stopp för de privatiseringar och de ombildningar av hyreslägenheter till bostadsrätter som alliansen föreslår.

LÄS MER: Demokraterna den stora vinnaren efter budgetkaoset

Och strax efter lunch på måndagen kom beskedet att alliansen gjort såpass stora eftergifter att Socialdemokraterna kan tänka sig att släppa fram budgeten, genom att lägga ned sina röster när det egna budgetalternativet fallit.

Mer pengar till skolan

• Som GP berättat tidigare skjuter alliansen till 137 miljoner kronor ytterligare till skolan, jämfört med sitt ursprungsförslag.

• Alliansen stryker målet om att ombilda minst 4 000 hyreslägenheter till bostadsrätter under mandatperioden.

• Alliansen stryker också uppdraget att lägga ut måltidspersonal, städ och vaktmästeri inom skolan på entreprenad.

• För gymnasieskolan har målet ändrats till att andelen elever som går i kommunala skolor ska öka.

• Dessutom är man eniga om att bevara den kommunala anställningstryggheten.

Attenius nöjd med uppgörelsen

– Vi är nöjda med att högerstyret fått backa i ett par principiellt viktigt frågor. Men vi är fortfarande djupt kritiska till budgeten i sin helhet, säger Socialdemokraternas gruppledare Jonas Attenius.

Vad är ni mest nöjda med i den här uppgörelsen?

– Jag vill inte göra någon inbördes rangordning, men det är klart att det här med skolan – 137 miljoner kronor extra till våra barn – det är otroligt viktigt.

Ombildningarna är borta ur budgeten, men finns det någon garanti för att de inte driver igenom det längre fram?

– De samtal vi har haft handlar om budgetdokumentet. I övrigt finns det inga förbud mot att driva politik på respektive planhalva och hitta majoritet för den. Men med budgeten hade de fått igenom det med sina 29 procent.

Risken för nedskärningar oroar

Vad är mest problematiskt av det som återstår av budgeten?

– Att man lägger på en och en halv procent när man vet att kostnaderna ökar mer än så. Vad kommer det att få för konsekvenser? I praktiken ger det mindre pengar att röra sig med och risk för nedskärningar. Det kommer vi fortsätta att vara kritiska mot.

Axel Josefson (M) är nöjd med att man fått till en överenskommelse och kan undvika fortsatt budgetkaos. Bild: Mia Höglund
Axel Josefson (M) är nöjd med att man fått till en överenskommelse och kan undvika fortsatt budgetkaos. Bild: Mia Höglund

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) är också nöjd med att man fått till en uppgörelse.

– Det är viktigt att vi undviker ett budgetkaos, säger han.

Vad var jobbigast för er att släppa?

– Man får se det som en helhet: vi har 187 uppdrag i vår budget och vi gör modifieringar i 5 av dem. Det är naturligtvis med visst motstånd, men jag är nöjd och vill inte rangordna det.

Frågorna kan komma tillbaka

Uppgörelsen rör bara budgeten. Några restriktioner att driva frågorna på annat sätt finns inte. Så Axel Josefson ser möjligheter att lyfta ett par av dem i ett senare skede.

LÄS MER: Alliansens förslag: Avveckla all bemanning på lekparker i Göteborg

– Vad gäller intern service så kommer det säkert upp i samband med SDN-reformen som vi genomför nu och ombildningarna kan till exempel komma upp när vi ska ta nya ägardirektiv för bolagen.

Har de bemannade lekplatserna kommit upp i förhandlingarna?

– Nej, det har vi inte diskuterat, så det uppdraget ligger kvar.

Budgeten för 2020 ska behandlas av kommunfullmäktige på ett extrainsatt möte på onsdag, den 13 november, efter det att Demokraterna och Socialdemokraterna återremitterat frågan vid det ordinarie mötet den 4 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.