Ett parkeringshus på Hisingen är avstängt efter återkommande organiserade slagsmål.
Ett parkeringshus på Hisingen är avstängt efter återkommande organiserade slagsmål. Bild: Nora Lorek

Organiserade slagsmål stänger garage på Lindholmen

Flera organiserade slagsmål har skett på nätterna i en av Götaverkens gamla reparationslokaler på Lindholmen. Men efter att flera personer som arbetar i närheten, och använder lokalen som garage, klagat till fastighetsägaren är lokalen nu igenbommad.

ANNONS
|

Det hålls organiserade slagsmål i ett garage på Lindholmen, men efter klagomål är lokalen nu stängd, vilket även Göteborg direkt har rapporterat.

Det kommunala bolaget Älvstranden utveckling äger den gamla reparationshallen från Götaverken, som nu används till parkering för anställda på omkringliggande verksamheter. De har, i samråd med Parkering Göteborg, fattat beslutet att stänga garaget efter att ett tiotal klagomål kommit in till bolaget det senaste halvåret.

– De jobbar kvällar och helger och det är då de har stött på de här killarna, framförallt, som haft organiserade slagsmål på kvällar och helger, säger Manne Fridell, bolagskommunikatör på Älvstranden utveckling.

ANNONS

Den cirka 7 500 kvadratmeter stora lokalen stängde den 23 april, för att undvika liknande händelser, och bolaget jobbar på att hitta en långsiktig lösning för att kunna öppna det igen, kanske då bara på dagtid. Han tror att de kan ha hittat en lösning i sommar eller strax efter sommaren. Men just nu så råder det ingen parkeringsbrist i området, menar han, eftersom många arbetar hemma på grund av pandemin.

LÄS MER:Polisinsats efter larm om street fights

Har publik och lägger ut på nätet

Per Hellström är biträdande lokalpolisområdeschef på Hisingen och berättar att de har haft kännedom om att det har varit problem i garaget under några månaders tid, även om det vid tidigare tillfällen ibland handlat om unga på motorfordon. Men de har också fått tips om gatuslagsmål.

– Vi har inte haft kännedom om tid och plats, utan vi har fått reda på det i efterhand och sen har det även funnits filmer på sociala medier som visar att de har varit i den här lokalen, säger han och tillägger att polisen behöver tips från allmänheten för att kunna få bukt med slagsmålen.

Han jämför det med huliganism, där grupper ibland slåss mot varandra på en förutbestämd plats och tid, med skillnaden är att det här ofta handlar om individer som slåss mot varandra med någon typ av domare och en publik.

ANNONS

– Det är löst sammansatta grupper och det finns säkert flera typer av organisationer som har det här av olika anledningar. En anledning är kanske att man vill ha lite uppmärksamhet, säger Per Hellström, som tror att det också finns de som hoppas på en ekonomisk vinning.

Är det olagligt?

– Ja, tittar man rent objektivt på det så handlar det om misshandel eller vållande till kroppsskada. Det är klart att det kan bli värre också om det går riktigt illa. Samtidigt så är ju problematiken med detta att det troligtvis finns ett samtycke, de som ställer upp och slåss vill det här, säger han.

Över hundra kan ha varit på plats

Han tillägger att tävlingar som innebär slag mot huvudet också kräver tillstånd från länsstyrelsen och att om personer bjuds in till och dessutom betalar ses det som en offentlig tillställning som kräver polistillstånd.

De har träffat på fenomenet flera gånger förut. Per Hellström bedömer att det kan handla om allt från tio personer till ett par hundra som varit närvarande på liknande slagsmål.

– Det är en ljusskygg verksamhet, så det är oftast i något övergivet område eller något industriområde som ligger utanför stadskärnan eller utanför Göteborg.

ANNONS