Nu lindras straffet för Gothia Cup-ledaren

Tingsrätten dömde Gothia cupledaren till två månaders fängelse för att ha tafsat på och pussat tre unga flickor. - Jag tyckte att det var skitäckligt, sa en av tjejerna i polisförhör. Nu döms mannen till villkorlig dom i hovrätten, det vill säga ett lindrigare straff än tingsrättens två månader..

ANNONS
|

Invigningen av Gothia cup hade precis avslutats. I vimlet utanför Ullevi blev tre unga tjejer omringade och fasthållna av ett stort killgäng. Flera av killarna tafsade och pussade på tjejerna. Men en av dem pekades ut som extra drivande - det var en ledare till ett av lagen som skulle delta i turneringen.

Polisen kunde gripa en man som är 36 år. Han åtalades sedan för tre fall av sexuella ofredanden.

– Han tog då på bröstet. Jag skrek "No, no, no" och smällde bort hans hand. Han tog då istället på rumpan. Jag skrek "No, no, no" för jag tyckte att det var skitäckligt, sa en av tjejerna i polisförhör.

ANNONS

LÄS MER: Tjejer omringades och antastades - fick slå sig loss

LÄS MER: Döms för sexuella ofredanden under Gothia Cup

Tungan innanför läpparna

En tjej fick en puss på munnen.

– Han kom in med tungan innanför mina läppar, sa hon i förhör.

Tingsrätten dömde mannen till fängelse i två månader. När rätten läste upp domen började mannen gråta. Han fick sedan sitta inne i tingsrättssalen och vänta på att bli häktad.

Mannen, som från början nekat till brott, och hans advokat överklagade domen ganska omgående.

– Han har vidhållit under hela den här tiden att han är oskyldig till det här brottet. Att då bli dömd till ett mycket långt fängelsestraff i förhållande till vad som normalt brukar utgå för den här typen av brottsmål är naturligtvis något som är mycket påfrestande för honom, sa Fredrik Engström efter domen.

LÄS MER: Gothia cup-ledaren släppt - fri att lämna landet

Domen

Hovrätten beslutade därefter att häva häktningsbeslutet.

För två veckor sedan hölls hovrättsförhandlingen. De utsatta tjejerna var inte med på förhandlingen, den åtalade mannen däremot har varit kvar i Sverige under hela tiden.

Nu har hovrätten meddelat sin dom. De sänker straffet till villkorlig dom.

Tingsrätten skriver att tjejerna lämnat "utförliga och sammanhängande berättelser" som de anser är trovärdiga. Hovrätten konstaterar att de endast har berättat om det som de själva har sett och hört och därför anser rätten inte att det "framkommit något som gör att deras berättelser bör ifrågasättas"."Hovrätten anser att det genom målsägandenas och vittnets uppgifter står helt klart att någon förväxling inte har skett. (Mannen) är således motbevisad", skriver de.

ANNONS

Den dömde mannen har påstått att han blivit felaktigt utpekad men hovrätten gör bedömningen att det är bevisat att det är rätt person som gripits och nu dömts.

Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att straffvärdet inte överstiger en månad i fängelse.De skriver också att det inte "föreligger en presumtion för fängelse".

Med hänsyn till att mannen tidigare är ostraffad väljer hovrätten att döma mannen till villkorlig dom.

Mannen ska också betala skadestånd till flickorna på 8200 kronor.

LÄS MER: Gothialedaren kvar i Sverige

ANNONS