Gothia cup-ledaren släppt - fri att lämna landet

Tingsrätten dömde mannen till två månaders fängelse för sexuella ofredanden under Gothia Cup. Nu har det blivit en vändning i målet. - Hovrätten beslutade att upphäva häktningsbeslutet, säger mannens advokat Fredrik Engström. Detta innebär att den 36-årige ledaren är på fri fot.

ANNONS
|

I förra veckan dömdes den 36-årige Gothia Cupledaren till fängelse i två månader för tre fall av sexuellt ofredande.

Mannen stod åtalad för att ha tafsat på tre unga tjejers bröst och rumpor - samt kysst två av dem. Detta ska ha hänt precis utanför Ullevi strax efter att invigningen till turneringen avslutats.

Nu har det kommit en vändning -mannen har släppts på fri fot.

- Hovrätten beslutade att upphäva häktningsbeslutet, säger mannens advokat Fredrik Engström.

Hovrättens beslut är kortfattat så det finns ingen utförlig motivering.

- Jag har uppfattningen att de har gjort samma bedömning som jag, att straffvärdet är betydligt lägre än vad tingsrätten har kommit fram till och att det därför inte finns skäl att hålla honom häktad fram till en ny rättegång, säger mannens advokat.

ANNONS

Kommer inte fly

Fredrik Engström säger att han inte vet om mannen fått tillbaka sitt pass.

Finns det en risk att han flyr?

- Beslutet innehåller inga restriktioner för honom,att resa. Men hans inställning är att han vill medverka vid förhandlingen i hovrätten som förhoppningsvis kommer att hållas i början av september så jag känner inte till att han har några planer på att lämna landet.

Hur tog han emot beskedet?

- Han blev väldigt lättad. Han har suttit häktad sedan domen föll och när jag har träffat honom i häktet har han mått väldigt dåligt av det.

När mannen tog emot domen i förra veckan bröt han ut i tårar.

– Han har vidhållit under hela den här tiden att han är oskyldig till det här brottet. Att då bli dömd till ett mycket långt fängelsestraff i förhållande till vad som normalt brukar utgå för den här typen av brottmål är naturligtvis något som är mycket påfrestande för honom, sa Fredrik Engström då.

Utsatta för obehaglig situation

GP har sökt åklagaren och målsägarbiträdet men de är på semester.

De var dock nöjda med domen.

– Det är ju enligt vad jag har yrkat på, sa åklagare Stefan Lind och konstaterade.

– Tjejernas berättelse har varit starka och tillräckliga för en fällande dom.

ANNONS

Flickorna ska ha blivit starkt påverkade av händelsen.

– De har ju varit utsatta för en väldigt obehaglig situation, det är klart att det påverkar dem, har Nilla Ekström Parry, målsägarbiträdet då sagt.

ANNONS