Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Från och med på onsdag väntas Göteborg få högsommartemperaturer veckan ut. Bilden är en arkivbild från Saltholmen. Bild: Adam Ihse/TT Nyhetsbyrå
Från och med på onsdag väntas Göteborg få högsommartemperaturer veckan ut. Bilden är en arkivbild från Saltholmen. Bild: Adam Ihse/TT Nyhetsbyrå

Nu kommer Afrikavärmen till Göteborg

På onsdag väntas varmare luft svepa in över Sverige. För Västsverige har SMHI gått ut med ett meddelande om att höga temperaturer är att vänta.
– Varmare luft håller på att transporteras upp till Sverige från norra Afrika, säger Alexandra Ohlsson på SMHI.

Midsommarafton 2020 blev den varmaste i Göteborg under hela 2000-talet med maxtemperaturer över 26 grader, även om det också fanns inslag av regn- och åskskurar.

LÄS MER: Årets midsommar varmaste i Göteborg på 2000-talet

På midsommardagen blev det än mer åska och under söndagen började temperaturerna också falla till för årstiden mer normala temperaturer runt 20 grader.

LÄS MER: Stort strömavbrott i Göteborg

Redan på onsdag väntas ett nytt högtryck att röra sig in över Sverige – vilket innebär att det återigen är dags för högsommartemperaturer.

– Från och med i morgon väntas höga temperaturer. Varmare luft håller på att transporteras upp till Sverige från norra Afrika via Spanien och Frankrike, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog på SMHI.

Temperaturer på över 26 grader

I Göteborgsområdet väntas maxtemperaturer på över 26 grader, vilket har gjort att SMHI har gått ut till allmänheten med ett meddelande.

– Sådana saker är fokuserat mot olika riskgrupper i och med att värmen kan ge ökade påfrestningar på kroppen och det är ju framför allt för riskgrupper som det kan innebära ett problem. Det kan också ge en indikation för sjukvården om att det väntar en varmare period och att det skulle kunna innebära att fler patienter söker sig till vården, säger Alexandra Ohlsson.

De höga temperaturerna ser ut att stanna över Västsverige fram till och med söndagen.

– Det här är ju temperaturer över det normala. Hur lång tid det tar innan det varma luften försvagas, det skiftet är lite osäkert, som det ser ut nu så ersätts den varma luften med lite mer normala temperaturer under måndagen.

Inga värmerekord

Trots den väntade värmeböljan ser det inte ut att kunna bli några nya värmerekord den kommande veckan.

– Då ska vi upp en bit över 30 grader, och det hade vi så sent som för bara något år sedan, säger Alexandra Ohlsson.

Den varma luften ser inte ut att bara röra sig in över Västsverige. För semesterfirare som har planerat att åka till andra delar av landet finns det platser där det ser ut att bli ännu hetare.

I mellersta och östra Svealand samt längst de södra delarna an Norrlands ostkust har SMHI gått ut med klass 1-varningar för mycket höga temperaturer.

I Stockholm väntas ”kvicksilvret” till exempel nå 31 grader på både torsdag och lördag.

I Göteborg ser det ut att bli som varmast under fredagen med maxtemperaturer på runt 26 grader och på lördagen finns det även risk för inslag av skurar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.