Stort strömavbrott i Göteborg

34 000 hushåll blev strömlösa och spårvagns- och tågtrafiken stoppades när ett åskoväder drog in över Göteborg. Enligt SMHI ska man ha registrerat minst 170 blixtar.
– Det är bra tryck i skurarna också, säger Kristian Silver på SMHI:s presstjänst.

ANNONS
|

Strömavbrottet uppstod 18.31 och omfattade tusentals hushåll på Hisingen.

– Det är ett väldigt stort avbrott. Vi vet inte var felet är ännu men misstänker att det kan vara blixtnedslag, säger Daniel Eklund, tjänsteman i beredskap på Göteborg energi.

Strömavbrottet omfattade bland annat Brämaregården, Lundby, Eriksberg, Kvillebäcken och Tuve.

SMHI kan mäta antalet urladdningar vid ett åskoväder och vid 19-tiden hade de registrerat ungefär 170 blixtar under de senaste två timmarna.

– Det är en ansenlig mängd och det är bra tryck i skurarna också, säger Kristian Silver på SMHI:s presstjänst.

”Ett kraftigt oväder”

Vid 19-tiden var strömmen tillbaka.

– Det var åskan som var orsaken. Läget är nu under kontroll, men det är ingen garanti för att vi inte får fler avbrott. Det är ett kraftigt oväder just nu, säger Daniel Eklund.

ANNONS

Enligt Västtrafik påverkar strömavbrottet även spårvagns- och tågtrafiken. Vid 19.30 påverkades linjerna 5, 6 och 10.

– Göta älvbron är strömlös så vi har ingen trafik mellan Nordstan och Vågmästareplatsen, säger Linnea på Västtrafiks störningsjour.

Störningarna avklarade under kvällen

Klockan 20.00 var Göta älvbron åter trafikerad, men Västtrafik meddelar att resenärer ska räkna med förseningar på linjer som går genom centrala Göteborg.

När det kommer till tågtrafiken påverkas sträckan mellan Lödöse och Trollhättan, där inga tåg går. Men även denna störning åtgärdades under kvällen.

Räddningstjänsten meddelar att de har tagit emot ett stort antal så kallade automatlarm, där till exempel brandvarnare reagerat på strömbortfall. Även ett antal hissar i Göteborg har slutat fungera.

– Det har inte varit några dramatiska händelser, men det har ändå varit ganska högt tryck här, säger Mikael Lindgren på Räddningstjänsten.

Strömavbrottet gjorde också att många göteborgare blev av med bredband och telefoni. Bland Comhems kunder drabbades ungefär 5000 under lördagskvällen.

– Det har legat ner i relation till strömavbrottet. Men det mesta ska vara uppe igen, det brukar gå relativt fort när det handlar om strömavbrott, säger Joel Ibson kommunikationsansvarig på Tele2.

ANNONS