Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nu kan du hyra elbåt vid Brunnsparken

Från och med lördag blir det möjligt att hyra elbåt vid Lejontrappan i Brunnsparken.
GP följde med på premiärtur i stadens kanaler och ut på Göta älv.
– Vi hoppas att det uppskattas av göteborgarna och kan bli permanent grej framöver, säger Marcus Hällås, ena halvan av företaget Let’s Boat.

På lördagen öppnar företaget Let’s Boat sin elbåtsuthyrning vid Lejontrappan. Båtarna ska kunna bokas via telefonen, ungefär på samma sätt som med elsparkcyklarna som finns att hyra i Göteborg.

– Det är i princip som en Voi. Väldigt enkelt och man behöver vara förregistrerad, säger Marcus Hällås, ena halvan av företaget Let’s Boat.

Båtarna kan hyras mellan en till tre timmar, men i praktiken är det inget som hindrar en person från att hyra den en hel dag genom att förlänga bokningen efter tre timmar. Bara båten är tillbaka vid Lejontrappan till stängning vid 21.00.

LÄS MER: Brunnsparken får elektriska hyrbåtar i vår

Holländsk inspiration

Inspirationen har Marcus Hällås, tillsammans med vännen Alexander Lorné, hämtat från bland annat Nederländerna där liknande båtuthyrning funnits i många år. Totalt investerar de två i runda slängar 2,5 miljoner kronor på satsningen och hoppas nu att intresset för båtarna blir stort.

– Vi båda har vana av båtar. Vi har åkt runt en hel del i vallgraven tidigare och kände att det här verkligen har saknats i Göteborg. Idén kändes klockren, säger Marcus Hällås.

GP fick följa med de två initiativtagarna tillsammans med Hampus Magnusson (M), kommunalråd med ansvar för stadsutveckling, på jungfrufärd.

Premiärturen inleddes vid Lejontrappan, gick via Stora Hamnkanalen ut till älven och vidare till de gamla hamnkranarna vid Götaverken, innan turen gick tillbaka till Brunnsparken via Rosenlundskanalen.

– Vi har en begränsning och har satt in ett geofencingsystem så att man håller sig mellan centrala Eriksberg upp till nya Hisingsbron, berättar Alexander Lorné.

Vad händer om båten fortsätter åka längre ut?

– Kör man förbi Eriksbergskranen får vi ett larm och kontaktar personen som hyrt båten. Vi har rödmarkerat en zon och när båtens gps lämnar den zonen larmas vi. Om den fortsätter åka så stänger vi av kontakten på deras båt och får bogsera in den.

De två initiativtagarna Alexander Lorné och Marcus Hällås tillsammans med Kommunalrådet Hampus Magnusson (M), som klipper invigningsband inför premiärturen. Bild: Stefan Berg
De två initiativtagarna Alexander Lorné och Marcus Hällås tillsammans med Kommunalrådet Hampus Magnusson (M), som klipper invigningsband inför premiärturen. Bild: Stefan Berg

LÄS MER: Förslaget: Ordningsvakter från Göteborgsoperan till Götaplatsen

Ska skapa trygghet i Brunnsparken

Företaget Let’s Boat har också anställt personal som kommer att arbeta vid Lejontrappan under öppettiderna.

Inledningsvis var tanken att den nya båtbryggan skulle ligga vid Tyska bron. Men efter dialog mellan Let’s Boat och kommunen landade det i stället i ett tidsbegränsat bygglov vid Lejontrappan.

– Vi var lite inne på att det här kan förhindra stök, lite som det hjärtat som sattes upp under vintern. När det skapas rörelse på en plats så tränger det ut det otrevliga, säger kommunalrådet Hampus Magnusson (M).

LÄS MER: Krogkollen: Tyska bron

Magnusson använder just Avenyfamiljens bar och uteservering Tyska Bron, som ligger vid bron med samma namn, som ett exempel på hur nya rörelsemönster kan skapa liv platser som annars upplevs som ”döda”.

– Det här kommer föra in fler turister och vanligt folk till Lejontrappan, säger han.

Kommunalrådet Hampus Magnusson (M) tror att båtuthyrningen kommer göra Lejontrappan till en tryggare plats. Bild: Stefan Berg
Kommunalrådet Hampus Magnusson (M) tror att båtuthyrningen kommer göra Lejontrappan till en tryggare plats. Bild: Stefan Berg

Elbåtarna har en hastighet på fyra knop och ett batteri som håller i 14 timmar. Under natten och mellan turerna sätts de på laddning. I dagsläget finns det fyra båtar, men skulle intresset vara stort stänger inte Let´s Boat dörren för att köpa in fler elbåtar.

– Vår förhoppning är att det här utvecklas på ett bra sätt och att uppskattas så mycket av göteborgarna att det här kan bli en permanent grej framöver, säger Marcus Hällås.

Hampus Magnusson fyller på:

– Göteborg är unikt och vi firar 400 år i år. Kanalerna är stadens DNA och att lyfta detta och ta vara på vår historia är viktigt, säger han.

LÄS MER: Nu sätts ordningsvakter in på Järntorget

Fakta: Elhyrbåtar vid Lejontrappan

Båtarna rymmer upp till 12 personer och kostar 695 kronor att hyra för en timme.

De väger 1500 kilo vardera och har en hastighet på max fyra knop.

Verksamheten drar igång den 3 april.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.