Nu har International food festival kommit till Göteborg

Sveriges största kringresande matmarknad är tillbaka i Göteborg och nu större än någonsin.
Första dagen bjöd på ostadigt väder, nya smaker och glada besökare i Bäckebol.
– Det finns en sak som nästan är som pannkakor med Nutella, det ska vi äta. Sen har vi chips i bilen, säger Milla Donoso Diaz, 8.

ANNONS
|

På den stora parkeringen vid Bäckebol på Hisingen är det från och med onsdagen inte bara bilar, kundvagnar och Ikea-besökare som rör sig. I två långa led står vita tält uppradade och under dem lagas det mat för fullt.

International food festival har anlänt till Göteborg för att servera street food från stora delar världen.

– Det här verkar vara kyckling. Jag är inte helt hundra, men det är gott och det var kul att se processen när de lagade det.

Gabriel Wrede satsar på att testa så mycket han bara kan. När han väljer går han på känsla.
Gabriel Wrede satsar på att testa så mycket han bara kan. När han väljer går han på känsla. Bild: Jonas Lindstedt

Gabriel Wrede är en av besökarna som tagit sig till matmarknaden. Efter lite grekisk gyros är han nu inne på sin andra rätt, en larena från Venezuela. Halvvägs in funderar han kring vad han ska ta sig an härnäst.

ANNONS

– Någonting mer vill jag prova, kanske det tyska, bratwurst. Man kan trycka lite till.

Han fick nys om matfestivalen genom en kompis som han har med sig.

– Jag tycker att stämningen här är kul och trevlig. Det är skönt med solen nu också, säger han.

Flera nytillskott när matmarknaden blir rekordstor

Klockan är strax efter 17.30 och besökarna tar sig obeslutsamt och långsamt fram mellan tälten med crêpes, burek, potatisskruvar och bakverk. För andra året i rad är festivalen i Bäckebol i stället för på Gustaf Adolfs torg i centrala Göteborg.

Att festivalen bytt plats märks. Robert Norrhede, som är en av arrangörerna, är lite besviken över tillströmningen första dagen.

– Alla som ätit har varit jättepositiva. Jag tror bara fler människor behöver komma hit och smaka. Sen är det mitt i veckan och vädret är konstigt men vi tycker det borde vara mer folk.

På onsdagen är det 32 olika tält på plats, innan de lämnar Göteborg på lördag kommer de vara 36. Så här stor har festivalen aldrig varit.

– Vi har lite nytillskott. Schweiz, Italien med pizza, det är en kille från Bukarest, Vietnam är här. Sen har vi pulled pork och pulled lamb från Texas.

ANNONS

”Hon är överlycklig”

En rätt som funnits med sedan tidigare och som blivit allt mer bekant för svenskarna genom åren är den ungerska nationalrätten langos.

Agnes Wärnegård, som själv kommer från Ungern, står vid ett bord med en hel hög vitlöksdoftande bröd till hela familjen, bredvid sig har hon dottern Ilma.

– Hon är överlycklig över att kunna få det med Nutella på. Nere i Ungern äter vi det med vitlök och gräddfil och inte sött, säger Agnes Wärnegård.

Svenskarna är vana vid en annan tolkning.

– Man kan ha salami, gräddfil, ost och skinka på i Ungern. Det här med räkor och kaviar såg jag i Grebbestad första gången. Jag provade och det var väldigt gott även om det är väldigt annorlunda.

Agnes Wärnegård och hennes dotter Ilma Wärnegård, 8, passar på att äta langos. Just Nutella är ingen ungersk klassiker menar Agnes som själv kommer från Ungern. Ilma recenserar den med: ”Så gott!”.
Agnes Wärnegård och hennes dotter Ilma Wärnegård, 8, passar på att äta langos. Just Nutella är ingen ungersk klassiker menar Agnes som själv kommer från Ungern. Ilma recenserar den med: ”Så gott!”. Bild: Jonas Lindstedt

Hur var den här langosen då?

– Den var bra. Det är viktigt att den inte blir för tunn i mitten, det är bra tjocklek och okej diameter.

Den här gången blir det inga fler smakupplevelser.

– Nej, herregud jag kommer nog inte orka en hel langos heller. Den är maffig. Jag är glad om jag klarar halva.

Tältet med marknadens längsta kö

Vid ett av stånden är det lite längre kö än vid övriga. Här finns det burkar med Nutella, flaskor med kolasås, skålar med jordgubbar och påsar med marshmallows.

ANNONS

Här görs det crêpes och bara fantasin sätter gränser när det kommer till fyllning, förklarar crêpes-kockarna. Det är 20:e gången som just den här vagnen deltar i festivalen.

– Det bästa är att resa mycket, vi ser olika städer och träffar olika människor. Vi får nya erfarenheter, säger Abed Amura.

Första dagen i Göteborg började lite trögt men i takt med att solen omfamnade staden och göteborgarna slutade jobbet ökade trycket. Abed Amura och hans kolleger är glada över att vara tillbaka.

– Vi brukade göra det här på Gustaf Adolfs torg och det var väldigt trevligt och mycket att göra. Vi kunde hålla på till midnatt. Det var hårt jobb men kul. Det är generellt en fin stad, vi gillar Göteborg.

Festivalen håller på till och med lördag.

LÄS MER:Pinchos börjar med 3D-printat ”kött”

LÄS MER:Indiska restaurangen Gujju i Borås har förlorat sitt serveringstillstånd

LÄS MER:Krögarna tipsar om sina bästa uteserveringar i Göteborg 2023

ANNONS