Stadsmissionen beroendeklinik ligger i Stigbergsliden. Nu ska den stängas, men en namninsamling har dragits igång i protest mot beslutet. Arkivbild.
Stadsmissionen beroendeklinik ligger i Stigbergsliden. Nu ska den stängas, men en namninsamling har dragits igång i protest mot beslutet. Arkivbild. Bild: Jonas Lindstedt

Namninsamling igång – vill rädda Stigbergskliniken

Beslutet att lägga ned den välkända beroendekliniken i Stigbergsliden har sporrat ett eldigt motstånd bland lokalinvånare. Nu har en namninsamling dragits igång och flygblad sprids på stan. Samtidigt väntar patienter på besked om var de ska vårdas härnäst.

ANNONS
|

Det är Göteborgs Stadsmission som driver Stigbergskliniken i Stigbergsliden. Kliniken har erbjudit både avgiftning och öppenvård för människor i missbruk och blivit känd och uppskattad för sin öppenhet och välkomnande stil.

– Det är inte alla patienter som vill vända sig till regionens vård av flera skäl, så vi har varit det alternativet som har jobbat på ett annat sätt. Det är lite mer hemtrevligt hos oss, säger Tomas Carlström, marknadschef vid Göteborgs Stadsmission.

Kliniken har kämpat ekonomiskt i många år, förklarar han vidare. När Stadsmissionen skulle lämna ett anbud i regionens nya upphandling, begärde de därför större ersättning än tidigare.

ANNONS

– I själva verket är det inte så mycket pengar som skiljer åt, men vi behöver kostnadstäckning, säger Tomas Carlström.

LÄS MER:Så vill Stadsmissionen motverka återfall i missbruk

Gammalt samarbete förloras

Västra Götalandsregionen nekade dem förhöjningen. Och avtalet – som stått sig i omkring 40 år – gick följaktligen i stöpet.

– Det löper ut redan i januari, så vi har omgående fått inleda en avveckling av denna verksamheten. Vilket är jättetråkigt, både för oss som jobbar där och för patienter, säger Tomas Carlström.

Sahlgrenska har tidigare erbjudit sig att ta över Stigbergsklinikens uppdrag – dessutom för en billigare peng än kliniken. När Stadsmissionen begärde mer pengar tyckte politikerna att Sahlgrenska borde få jobbet i stället. Det berättar Johan Fält (M), ordförande i Göteborgs hälso- och sjukvårdsnämnd.

– Det är mycket troligt att det blir ett avtal med Sahlgrenska, säger han till GP.

”Vi blev ganska tagna på sängen.”

Beskedet om nedläggningen har fått många lokalinvånare att reagera. I en lokal grupp på Facebook talas det om att ordna demonstrationståg och det har tryckts upp flygblad i försök att stoppa nedläggningen. En medlem i gruppen, Tommy Samuelsson, har startat en namninsamling.

Ett flygblad som uppmanar till att skriva under namnlistan, skapat av Isabella Wising som är aktiv i gruppen på Facebook: ”Jag har själv jobbat i psykiatrin i många år och jag vet vilken marginaliserad grupp det är, och jag tycker det är så viktigt att de får behålla den vården som de själva säger att de vill ha”, säger hon. Citaten i bilden kommer från personer i gruppen och andra uttalanden i media, berättar hon.
Ett flygblad som uppmanar till att skriva under namnlistan, skapat av Isabella Wising som är aktiv i gruppen på Facebook: ”Jag har själv jobbat i psykiatrin i många år och jag vet vilken marginaliserad grupp det är, och jag tycker det är så viktigt att de får behålla den vården som de själva säger att de vill ha”, säger hon. Citaten i bilden kommer från personer i gruppen och andra uttalanden i media, berättar hon. Bild: Isabella Wising

– Om man ska behöva åka till sjukhus för att få hjälp är det den som har det värst som får hjälp. Men av att komma till kliniken, har jag förstått av kollegors erfarenheter, mår man väldigt bra, trivs väldigt bra och de har kommit starka därifrån, säger han.

ANNONS

I skrivande stund har insamlingen knappt 1 000 underskrifter. Tids nog planerar Tommy Samuelsson att överlämna insamlingen till Göteborgs Stadsmission.

– Tanken är att visa att det är folk i hela Göteborg med omnejd som tycker så här. Vi får se hur många namn vi kan få, så får vi lämna över det till kliniken sen så kan de driva det vidare.

LÄS MER:Göteborgs Stadsmission samlar in vinterkläder till barnfamiljer

Olika uppgifter

Johan Fält menar, tvärtemot Tomas Carlström, att höjningen som Stigbergskliniken begärde var rejäl – på omkring 50 procent högre än tidigare ersättning.

– Vi räknade ju med att Stadsmissionen skulle acceptera vårt ganska generösa erbjudande, vilket de inte gjorde, så vi blev ganska tagna på sängen.

En knäckfråga som blivit brännande aktuell är hur flytten av klinikens patienter ska gå till och exakt vart de ska ta vägen när kliniken stänger efter årsskiftet. Ännu finns ingen information om en sådan plan, något som bekymrar Tomas Carlström på Stadsmissionen:

– Förutom att det är sorgligt att lägga ner en fin verksamhet med fin personal är vi oroliga för våra patienter, både för de som är patienter för oss nu, men också: Kommer regionen att klara av att fånga upp de som kommit till Stigbergskliniken i många år?

Johan Fält berättar att man just nu för samtal med Sahlgrenska och jobbar för att få fram ett avtal med dem.

ANNONS

– Jag räknar med att det kommer svar där ganska snart. Sedan kommer steg två, överflyttningen då, men det kan vi inte ta förrän det första är klart, säger han.

ANNONS