Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Häktet i Göteborg ligger i Kriminalvårdens hus och har 344 ordinarie platser, enligt hemsidan. Men nu räcker de inte till och i veckan har häktade tvingats dela rum. Bild: Johan Wingborg
Häktet i Göteborg ligger i Kriminalvårdens hus och har 344 ordinarie platser, enligt hemsidan. Men nu räcker de inte till och i veckan har häktade tvingats dela rum. Bild: Johan Wingborg

Nödropet: Häktet i Göteborg är överfullt

Madrasser direkt på golvet. Ventilation som inte räcker till. Överbeläggningen i häktet i Göteborg har gått in i ett akut skede.
– Under mina år i jobbet har vi aldrig haft madrasser på golvet. Det är katastrof, säger en i personalen.

Kriminalvården i Sverige knäar under en kraftig överbeläggning och det har blivit allt vanligare att människor måste dela cell med varandra. Det bekräftade Lennart Palmgren, direktör på Kriminalvården, för nyhetsbyrån TT i veckan.

Häktet i Göteborg är inget undantag. Redan för ett år sedan skrev GP om att det var fyllt till bristningsgränsen och att det inte fanns fler platser att öppna.

LÄS MER: Trångt på häktet i Göteborg – platserna är slut

Hösten 2018 gjorde man om 15 större rum för dubbelbeläggning, där intagna får dela rum med varandra.

– Vi har ett system där man försöker flytta runt klienter till andra häkten som har platser kvar. Nu är det så fullt överallt att det inte går, då måste vi titta på andra alternativ, säger Malin Sparrström, häkteschef i Göteborg.

"Uträttar sina behov inför varandra"

Åtgärderna har inte räckt. Den gångna veckan har läget blivit akut, vilket gjort att häktesrum som tidigare bedömts som olämpliga för fler än en person gjorts om till tillfälliga dubbelrum.

– Vi har bland annat lagt madrass direkt på golvet i ett litet rum, så det inte finns plats att stå ens. Om man är häktad med restriktioner betyder det att två personer tvingas vara därinne 23 timmar om dygnet. Luften blir dålig och de har ingen plats att äta, säger en häktesanställd som vill vara anonym.

Andra problem som uppstår är att toaletten står öppet i rummet, vilket gör att "rumskamraterna" tvingas uträtta sina behov inför varandra, enligt den anställde.

– Det är förnedrande. Både mina kollegor och många intagna är mycket irriterade, säger hen.

Tillräcklig lufttillförsel har tidigare varit avgörande för vilka rum som ansetts vara tjänliga för dubbelbeläggning. Den gångna veckan har de reglerna tummats på, något som oroar facket.

LÄS MER: Häktet i Göteborg ger gratis snus och cigaretter till intagna

– Om ventilationen inte bedöms tillräcklig ena dagen, men okej andra dagen visar det vilken situation kriminalvården är i, hur hårt pressad den är, säger Stefan Römer, fackklubbsordförande för Seko på häktet i Göteborg.

Han får medhåll av Gunnar Magnusson, ordförande för klubb Seko Vård Göteborg.

– Det är en verkligt stressad situation, både för intagna och personal, säger han.

Häkteschefen: "Inte idealiskt"

Häkteschef Malin Sparrström bekräftar att man under den senaste veckan tvingats till tillfälliga akutlösningar, som att använda rum med otillräcklig ventilation eller för små rum.

– Det har vi gjort. Vi har direktiv gällande storlek på rum för att ha dubbelbeläggning och vi följer det i möjligaste mån. Nu är platsläget sådant att vi under kortare tid kan behöva göra avsteg från bästa förhållandena, säger hon.

LÄS MER: Man tvingades klä av sig inför kvinnliga vakter

Har det förekommit madrass direkt på golvet och dubbelbeläggning i rum utan dörr till toaletten?

– Ja. Det är inte idealiskt och inget vi skulle välja i första hand, men platsläget har medfört det.

Enligt Malin Sparrström minskade överbeläggningen något på fredagen, jämfört med tidigare i veckan. Men den puckel av intagna som brukar komma på våren är större än tidigare år, säger hon.

– Det är väldigt hårt belastat. Nu har vi det största klienttalet som Kriminalvården någonsin har haft.

Hur påverkas arbetsmiljön för personalen?

– Det är klart att det påverkar. Vi har ungefär 350 platser så det är en stor arbetsplats. Personalen gör ett enormt arbete för att lösa situationen, men det påverkar alla.

När tror du att trycket på häktet kan lätta?

– Jag kan inte riktigt säga det. Jag vet inte när det kan bli bättre.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.