Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/1

Trångt på häktet i Göteborg – platserna är slut

Sveriges häkten och fängelser är fyllda till bristningsgränsen. På häktet i Göteborg finns inga fler platser att öppna. Risken att det blir fullt, trångt och att man tvingas höja säkerhetsberedskapen är därmed hög.

Polisen gick under tisdagen ut med att det råder akut platsbrist på landets häkten och anstalter. Över hela landet är Kriminalvårdens lokaler fullbelagda, något som fick stora konsekvenser i Malmö i helgen.

För första gången på tio år var det helt fullt och häktade personer fick inte plats utan fick sitta kvar i arresten, något som P4 har rapporterat om.

Kriminalvården kunde då inte heller hitta platser i Göteborg eller Stockholm.

– Det har rapporterats om platsbristen i kriminalvården under hela förra året och vi har vetat att det är ansträngt, säger Malin Sparrström, häkteschef i Göteborg.

LÄS MER: Fångens utbrott i isoleringscellen efter beslutet

22 av Sveriges 32 häkten har 100 procents beläggning eller mer.

– Min uppfattning är att det kommer bli värre. 60 procent av alla häkten i landet är fulla eller överfulla. Det går ju inte att trolla fram platser, säger Nils Öberg, Kriminalvårdens generaldirektör, till nyhetsbyrån TT.

Nått max antal platser i häktet

Förra året öppnade häktet i Göteborg sina sista platser, 47 stycken.

– Men det räckte inte så länge, säger Malin Sparrström.

Häktet har därmed 331 platser varav 30 hyrs av polisen för de som anhålls. Men fler platser finns inte och går inte att öppna. Trots det ansträngda läget har man i Göteborg inte behövt neka häktade på grund av platsbrist än, som i Malmö.

Men kommer platsbristen lösas innan ni behöver börja neka?

– Det är jag inte säker på. Vi gör allt vi kan. Men i region Syd har man fått neka och vi kan få göra det här också, men det har inte hänt hittills.

Häktet i Göteborg samarbetar med andra häkten, som de i Borås, Mariestad och Uddevalla men även de längre bort. Är det fullt i Göteborg undersöker man möjligheten att sätta folk på något annat häkte i landet och Göteborg tar emot om det är fullt på annat håll.

LÄS MER: Polisens stora oro: Kan inte hantera alla självmordslarm

"Det är bekymmersamt"

– Det är bekymmersamt att det är så pass fullt och att det tar tid att ta fram platser. Vi arbetar tillsammans med både huvudkontoret, regionalt och lokalt, det här är en fråga som vi hjälps åt med, säger Malin Sparrström.

– Det som händer är att det blir mer trångt. Då får man jobba mycket mer inne på häktena med att höja säkerhetsberedskapen och ha mer personal inne.

Polisen meddelar att dess nationella operativa ledningsgrupp ska diskutera frågan under ett möte på onsdagen och eventuellt fatta beslut om en nationell särskild händelse. Kriminalvården jobbar också med frågan – i väst utökar både anstalterna Skogome och Sagsjön för att få plats mer fler intagna.

– Vi måste jobba både med häkten och med anstalter. Det är deras samlade platser som definierar Kriminalvårdens kapacitet. Man kan jämföra med polisen, för dem tar det knappt tre år att utbilda ny personal. Ska du bygga en ny anstalt får du räkna med tio år, säger generaldirektör Nils Öberg.

LÄS MER: Tusentals barn har föräldrar i fängelse

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.